Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
P4 morgon uppland

Snittar med snits

Uppdaterat torsdag 31 maj 2012 kl 07.36
Publicerat torsdag 31 maj 2012 kl 07.36
Snittar med pepparrotskräm. Foto: Christina Jansson

Till studenten och andra mingelfester behövs det snittar. Christina kommer till studion med två smarriga recept.

Tunnbrödknäcke med kummin och anis, toppade med västerbottensostkräm eller pepparrotskräm och kallrökt lax

48 små snittar

4 stora tunnbröd
1 uppvispat ägg
1 tsk hel anis
1 tsk hel kummin
1 tsk flingsalt

Toppning 1:
1,5 dl ricottaost
1,5 dl riven västerbottensost
finklippt gräslök

Topping 2:
1,5 dl ricottaost
2 tsk finriven färsk pepparrot
1 nypa svartpeppar
100 g kallrökt lax
finklippt gräslök

Pensla bröden med uppvispat ägg, strö över kummin, anis och flingsalt. Klipp varje bröd i 12 bitar. Grädda mitt i ugn i 200 grader i 4-7 min, sista 2 minuterna kan bröden flyttas upp högre upp i ugnen. Passa noga, de ska bli hårda och börja få lite färg. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Rör i ihop fyllning 1, mixa slät med stavmixer. Rör ihop fyllning 2: ost, pepparrot och svartpeppar. Innan servering: skeda eller spritsa ut 1 dryg tsk fyllning på respektive bit tunnebrödknäcke. Toppa pepparrotsvarianten med en liten laxros. Finklipp gräslök över samtliga.

Christina har rotat i vårt torsdagsmatsarkiv efter några recept som passar finfint att friska upp i minnet lagom till en studentmottagning. Återvinning med andra ord.

1) Soppa i glas, t ex gazpacho eller grön ärtsoppa med bubbel
2) Filodegsknyten med fetaost och spenat
3) Panzanella - tomat och brödsallad
4) Västerbottenspaj
5) Lammfärsspett och tabouleh

Gazpacho
10 tomater
1 röd paprika
1 grön paprika
1/3 gurka
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
2-4 msk olivolja
1/2 citron
tabasco
salt och svartpeppar

Gör ett kryss i tomaterna (spara 2 till garnering) och skålla dem i kokande vatten så att skalen kan dras loss. Lägg två skivor bröd i vatten. Mixa tomaterna tillsammans med lök, den röda paprikan och brödet till en slät soppa. Pressa i vitlök och citronsaft från en halv citron, tillsätt olivoljan. Smaka av med salt, svartpeppar och till exempel lite tabasco. Ställ soppan i kylskåpet. Finhacka gurka, tomat (ta bort innanmätet) och grön paprika. Gör brödkrutonger av 2-3 skivor bröd. Hetta upp en stekpanna, lägg i brödet som delats i kuber. Stek försiktigt så att alla sidorna får fin färg, men utan att brännas. Vid servering, pynta soppan med grönsakshack och brödkrutonger, eller servera detta i skålar vid sidan om så att var och en kan förse sig. (Som en del av en större buffé räcker soppan till att serveras ur 8-9 små glas, fyllda till hälften. Soppan kan förberedas dagen innan och receptet kan dubbleras).

Grön ärtsoppa med bubbel
1 schalottenlök
1 msk rapsolja
1 dl mousserande vin i soppan +
några msk att toppa med
6,5 dl vatten
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
500 g frysta små gröna ärtor
salt och vitpeppar

Finhacka löken och fräs mjuk (utan att ta färg) i oljan  en kastrull. Tillsätt bubblet och låt koka in. Tillsätt buljong, vatten och grädde, låt koka upp. Tillsätt ärtor och låt koka upp igen. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. När soppan serveras, sprinkla över lite bubbel i respektive soppskål. Serveringstips: servera med surdegsbröd som rostas i lite olja på het värme, rädisor och finklippt gräslök.

Filodegsknyten med fetaost och spenat
ett paket med filodegsark
150 g fetaost
1 ägg
40 g färsk bladspenat
färsk oregano
0,5 purjolök
olivolja
svartpeppar

Skär purjolöken tunt och stek mjuk i olja. Tillsätt grovhackad spenat och fräs ytterligare någon minut. Toppa med lite svartpeppar. Vispa upp ägget och smula ner fetaosten. Blanda ner den stekta purjolöken och spenaten. Dela filodegsarken i bitar som är ca 1*2 dm. Pensla ovansidan med olivolja. Lägg en dryg msk fyllning i ena hörnet, vik ihop till ett trekantigt paket. Det blir ca 8 filodegspaket, (dessa kan serveras delade på hälften). Pensla med olivolja och grädda på bakplåtspapper mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 min.

Panzanella - tomat- och brödsallad
600 g goda körsbärstomater
samma mängd bröd som tomater, ung 4 tjocka skivor torrt men gott bröd (gärna ett ljust surdegsbröd)
1 röd lök
1 bit gurka
1 dl olivolja
5 msk rödvinsvinäger
2 nävar basilika
2 msk olivolja
svartpeppar

Dela brödet i små bitar. Blanda olja och vinäger, låt brödet dra i dressingen i 10 min. Hacka tomater, lök och gurka i små bitar. Blanda tomater, gurka, lök med 1 msk olivolja, svartpeppar och finstrimlad basilika. Blanda bröd med tomatsallad. Servera salladen i små glas.

Västerbottenspaj, pyntad med gravad lax, gräddfil och löjrom
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning:
150 g västerbottenost
3 ägg
2 dl grädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar
100 g gravad lax
2 dl gräddfil
1 burk löjrom
färsk gräslök

Knåda ihop ingredienserna till pajdegen och låt den vila kallt en timme i kylskåp. Tryck ut degen i en form (24 cm i diameter), nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min. Riv osten. Vispa upp ägg tillsammans med grädde, rör ner osten. Smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i 200 grader ca 20 min, tills pajen stannat. Servera pajen ljummen eller kall. Pynta vid servering med gravad lax, gräddfil, löjrom och klippt gräslök. (Som en del av större buffé kan pajen i förväg skäras upp i 12-14 portionsstora bitar. Pajen kan förberedas dagen innan).

Lammfärsspett med tabouleh
900 g lammfärs
4 klyftor vitlök
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
2 krm svartpeppar
finhackad färsk bladpersilja
Tabouleh:
4 dl bulgur
6 tomater
2 gul paprika
saft från en citron
rejält med bladpersilja
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
Yoghurtsås:
4 dl naturell yoghurt
2 vitlöksklyftor
svartpeppar

Koka bulgur enligt anvisning på paketet och låt den därefter svalna. Finhacka tomater, paprika och bladpersilja. Rör samman alla ingredienser och smaka av med olivolja, pressad citronsaft, salt och peppar. Låt stå och dra i kylskåp till servering, rör om ibland. Blanda samman lammfärssmeten och forma 16 avlånga rullar som träs på spett. Grilla eller stek i lite olja. Servera spetten med tabouleh och yoghurtsås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".