1 av 3
Korv med surkål med bröd. Foto: Christina Jansson
2 av 3
Hamburgare med salsa på svenska jordgubbar. Foto: Christina Jansson
3 av 3
Smörrebröd. Foto: Christina Jansson

Fotbollsmål för hemmamatchen

EM i fotboll pågår för fullt så i Christinas mat den här veckan får vi några goda EM-matstips.

Fre (Sverige-England): En hamburgare med salsa på svenska jordgubbar

400 g nötfärs
0,5-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk olja

Forma fyra hamburgare och stek i lite olja på medelhög värme några min på varje sida.

Goda tillbehör:
Hamburgerbröd, grönsaker i olika färger och former, någon smakrik ost (typ prästost)

Jordgubbssalsa:
250 g jordgubbar
1/4 finhackad rödlök
0,5 finhackad röd chili
1 tsk rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
1 nypa råsocker
1 nypa flingsalt
1 nypa svartpeppar

Snoppa av jordgubbarna och grovhacka. Blanda samtliga ingredienser (blanda gärna rejält med en sked så att jordgubbarna såsar ihop sig lite).

   

Lör (Tjeckien-Polen): Korv med surkål med bröd

Köp korvbröd, en god och smakrik korv med hög kötthalt och surkål på burk. Toppa det ena, med det andra, med det tredje.

       

Sön (Danmark-Tyskland): Smörrebröd

I botten: danskt rågbröd, skiva och halvera

Servera små måltider på bröden, tänk typ: lite-pyttipanna-med-stekt-ägg-ovanpå.

Påläggsförslag:

Leverpastej och grovhackad saltgurka och vanlig gurka

Skivad kall, kokt potatis, toppa med matjessill, gräddfil och gräslök

Sallad, skivad rostbiff och syltad rödlök (skala 2 rödlökar och skiva i centimetertjocka skivor. Stek mjuka i 0,5 msk smör utan att de tar färg. Tillsätt 2 msk råsocker, 2 msk vitvinsväger, 1 nypa salt och 1 nypa svartpeppar. Låt koka ihop i ytterligare 5 min).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".