P4 MORGON UPPLAND

Förrätt med kantareller

1 banan schalottenlök
1 tsk tryffel/tryffelersättning
3 msk rödvinsvinäger
2 msk tryffelolja

3 msk rapsolja

salt och svartpeppar
2 ägg
4dl grädde
1/2 tsk salt
500g kantareller
1 msk hackad kruspersilja
3 schalottenlökar finhackade
100g färskost
4 skivor gott surdegsbröd
Salt och svartpeppar
Smör

Finhacka banan schalottenlöken och finhacka tryffeln. Blanda ihop löken, tryffeln rödvinsvinäger, tryffelolja och rapsolja. Smaka av med salt och peppar efter egen smak.

Vispa samman ägg med grädden och salta.

Stek en näve av kantarellerna med smör, salt och svartpeppar tills det får fin färg och det doftar fantastiskt. Ta kantarellerna åt sidan och låt de svalna. Hacka sen över kantarellerna ganska grovt med kniv när de svalnat och blanda kantarellerna med färskost i en bunke, smaka av med salt och svart peppar.

Bred surdegsskivorna med kantarellfärskosten och lägg ihop dem skiva mot skiva. Doppa sedan dubbelmackan i äggsmeten och stek mackan i en panna med rikligt med smör tills den blir härligt gyllenen brun och lyft upp den och låt den vila medan vi fräser på resterande kantarellerna med smör, schalottenlök och persilja.

Dela mackorna i två och servera dem med de ny frästa kantarellerna och den kanon goda tryffelvinägretten. Arrangera snyggt på tallriken och det är klart!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".