P4 MORGON UPPLAND

Varmrätt - kalvracks

Grillade kalvracks, gremolata, yoghurt och grillade uppländska grönsaker

1 rödlök
1 zucchini
1 gul paprika
1 röd paprika 
2 fina tomater
1 knippe grön sparris
1 knippe små späda morötter
1 litet huvud blomkål
0,2kg kruspersilja
2 citroner
2 vitlöksklyftor
1dl godolivolja
5dl yoghurt
Salt
1kg kalvracks (be styckaren i butiken portions stycka racksen)
Flingsalt och svartpeppar

Tänd grillen och medan vi inväntar den rätta glöden så lägger vi fram kalvracksen så de blir rumtempererade. Under tiden vi väntar på glöden så går vi också på grönsakerna. Skala rödlöken och klyfta den i fyra, skär resterande grönsaker busigt men så jämnstora så möjligt så grillningen blir jämn. Grilla gärna sparrisen och morötterna som de är och de får gärna bli lite extra grillsvarta. Flingsalta grönsakerna och peppra.

Hacka persiljan, riv citronzest från citronerna(citroskalet) och finhacka vitlöken. Blanda alltsammans med olivolja. Blanda sen hälften av gremolatan med grönsakerna och lägg upp dem på ett snyggt fat.

Smaka av yoghurten med salt.

Salta och peppra kalvracksen och grilla dem sen efter eget tycke men använd gärna en stektermometer och grilla racksen till en innertemperatur på 53 grader för i mitt tycke bäst resultat.

Sen när våra kalvracks är klara så är det bara å lägg upp dem med en klick yoghurt och fördela ut resten av gremolatan snyggt på tallrikarna och ställ grönsakerna på bordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista