1 av 4
Ulf Lindqvist och Tommy Odelström fiskar kräftor i sjön Erken. Foto: Mona Wahlund
2 av 4
Undersidan av kräftorna är färgrannare än den bruna ovansidan. Foto: Mona Wahlund
3 av 4
Fångade kräftor i rätt storlek. Foto: Mona Wahlund
4 av 4
Kräftorna sparas i en stor vattentank. Foto: Mona Wahlund
P4 Morgon Uppland

Kräftfiske senare än vanligt

Ulf Lindqvist och Tommy Odelström väntar på att kräftfisket sätter fart
4:36 min

I sjön Erken, i Norrtälje kommun, planterades det in signalkräftor på 60-talet med tanken att fungera som avelssjö. Sedan dess har sjön leveretat olika mängd kräftor genom åren. Den här sommaren ömsar kräftorna skal senare än vanligt och därmed sätter också fisket igång på allvar senare.

Ulf Lindqvist och Tommy Odelström lät P4 Morgon följa med ut i kräftbåten för att plocka upp mjärdarna från gårdagskvällen.

KOKA SIGNALKRÄFTOR:

Avdödningslag
För upp till 5 kg kräftor kokas och 100g havssalt eller grovsalt (utan jod), för 5-10kg tas dubbla mängder vatten och salt. Koka upp vattnet och lös saltet. Koka kräftorna häftigt omgångsvis tills den första kräftan flyter upp med stjärten till ytan. Lyft ur kräftorna med hålslev eller durkslag och förvara dem i ett kräl med lock för att hindra att de kyls av. När alla kräftor avlivats slås lagen bort och kokkärlet rengörs. Man bör tänka på att en stor mängd kräftor kraftigt sänker kokvattnets temperatur och att det då tar längre tid för kräftor att dö. Vad som är ett lämpligt antal kräftor per kokomgång beror på kokkärlets volym. I små grytor kan 5-10 kräftor/omgång vara lagom, i stora grytor kan man ta 1 kg (ca 20 st)/omgång.

Smaksättningslag

Vatten: för 1-2 kg kräftor åtgår 4-5 liter, för 3-5 kg åtgår 8-10 liter, till 10kg går det åt 14 liter.

Salt: 41g halvssalt/liter vatten vid 4-8 liter - 42-43,5 salt/liter vid större kok.

Honung: 2 rågade matskedar vid 10 kg kräftor. Alt kan användas socker; för 1-2kg kräftor använd 4 sockerbitar, för 3-5kg använd 6 bitar, till 5-10kg 8-12 bitar.

Öl: gärna porter eller anna mörk öl, ca en halv flaska vid minsta kräftmängden och ökas vid större kok

Krondill: efter tycke och smak, alltför mkt dill undertrycker kräftsmaken, Till 15 liter lag är 1 kg dillkronor lagom. (Man tar de översta 20 cm)

Koka upp vatten och tillsätt salt, socker/honung, öl och dill och koka alltsammans i 10 minuter
Tag bort dillen och häll de varma, kokta kräftorna i lagen. tryck ned dem med träslev. Notera när lagen börjar koka och fortsätt kokningen i 10 minuter. Tag av från värmen och tryck med träslev ned några vackra dilkronor bland kräftorna. Kyl kokkärlet snabbt. Ett bra sätt är att sätta proppen i diskhon ich låta kallt vatten rinna via diskhon ned i sköljhon. Snabb avkylning är av stor vikt för kräftornas hållbarhet. Förvara sedan kräftorna i kokkärlet eller annat lämligt kärl i kylskåp till tiden för kalaset. Undvik att plocka de kokta kräftorna med fingrarna! Med fingrarna ympas bakterier i den näringsrika lagen och kalaset kan äventyras. Kräftor blir godast om de får ligga i lagen något dygn innan de äts. Rtt hanterade kan kräftor förvaras vid kyla (0-2 grader C) upp till en vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".