Surströmming. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
p4 morgon uppland

"Äter man det här, då dör man"

"Det luktar illa helt enkelt"
4:59 min

Idag är det surströmmingspremiär. Antingen älskar man den, eller skyr den som pesten. För den som aldrig hört talas om den svenska specialiteten blir det första mötet ett minne för livet.

På facebook vittnade lyssnare om smaksensationer utöver det vanliga, bland annat: surhaj, rökta fårtestiklar, ägg lagrat i hästkiss, orm- och kattsoppa, friterade fågelfötter, wokad råtta, stekt hund, blodig lever, grodlår och helt vanliga fiskbullar.

P4 Morgons Klara Klintbo Skilje frågade några krögare i Uppsala om vilka udda, eller magstarka, delikatesser som man hittar i deras matkultur. Hon fick bland annat känna doften av kinesisk "stinky tofu" som lagrats och fermenterats precis som surströmming.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".