Johan Wiberg.
Foto: PATRIK SVEDBERG

Johan Wiberg

Ansvarig Trafik- och serviceredaktionen
Epost: johan.wiberg@sverigesradio.se
Tel: 036-215 67 50

Vad gör du på radion?

Jag är arbetsledare för våra trafikredaktioner i södra Sverige (Göteborg, Jönköping och Malmö), men jag är också trafikreporter och ägnar en hel del tid till att informera och varna om störningar i trafiken och i samhället. En av de väldigt viktiga funktionerna på Sveriges radio.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att radio verkligen är så omedelbart. Från det att jag pratat med en tipsare kan jag ibland vara ute och prata i radion efter 10-15 sekunder, om det är riktigt bråttom.

Och ofta kan det vara bråttom att få ut information i radion. Många gånger känner man verkligen att vi hjälper till. Ibland till och med räddar vi liv.

På Trafikredaktionen har man ofta många bollar i luften samtidigt. ”En olycka händer sällan själv” stämmer faktiskt väldigt bra. Vi sänder trafik- och serviceinformation i åtta P4 kanaler från redaktionen i Jönköping, så det är verkligen ett nav i södra Sverige. Vi är nästan alltid två i tjänst samtidigt och ansvarar då för fyra var. Så då kan det hända väldigt mycket ibland.

Kort om dig själv – vem är du?

Jag kom till radion i Jönköping 1993, när jag började jobba på Utbildningsradion och i början på 1996 dök jag in på Trafikredaktionen på första gången. Efter nästan fem år som trafikreporter på trafikredaktionen, reporter, tekniker och en massa andra saker på radiostationen, arbetade jag ett kort tag på Vägverkets trafikinformationscentral i Jönköping. 
I maj 2002 kom jag, efter mycket längtan, tillbaka till radion för att ansvara för trafik- och serviceredaktionen i Jönköping. 
Radio är ju ändå radio!

Jag är född mitt i det härliga 60-talet och uppvuxen i Stockholmsområdet, men sedan 1998 bosatt i Jönköping.
Älskar att ta en löprunda eller en cykeltur, eller varför inte sticka iväg och dyka. Eller så hittar du mig på ledarcykeln på något härligt, hårt och svettigt spinningpass på Friskis & Svettis i Jönköping.
Även på fritiden gillar jag alltså utmaningar. Säger någon ”Är det någon som skulle vilja….” Börjar det genast pirra lite i magen och jag hör ofta mig självs säga ” Ja men jag kan haka på”

Solen är bland det bästa som finns och fick jag bestämma skulle Sverige bara ha EN årstid: SOMMAREN.

Berätta något om dig själv som vi förmodligen inte känner till

Jag fick en tatuering i födelsedagspresent av min familj. De är bra knäppa, men jag blev biten och gjorde en till själv.

Varför ska man lyssna på P4 Jönköping?

P4 är kanalen där du får veta allt du behöver veta och samtidigt får en fin underhållning. Vi är nära dig. Vi är dina kompisar.

Så är P4 också beredskapskanalen där du får veta om det händer något allvarligt i samhället. Så vid samhällsstörningar av olika slag är det alltid P4 som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".