SR sänder barnprogram på minoritetsspråken

SR sänder barnprogram på minoritetsspråken

Med start veckan 41 sänds fler berättelser för barn från fem år på minoritetsspråken finska, jiddisch, romani, samiska och tornedalsfinska i Sveriges Radio. SR sänder alltså på jiddisch för första gången någonsin, vilket kommer att ske på webben. Alla barnprogram finns samlade på SR Barnwebben under det ”Magiska skrinet” – som också är namnet på barnsatsningen.

Gemensamt för berättelserna är att de utgår från de olika kulturernas myter, sägner och berättartraditioner. Efter varje sändning kommer programmen att finnas tillgängliga på webben och som poddradio. 

– Sveriges Radio vill bidra till att skapa ljudande material för barn på de inhemska minoritetsspråken. Jag hoppas att programmen ska roa och intressera barn som vill höra berättelser på sina egna språk och att lärare, föräldrar och andra intresserade kan använda dem tillsammans med barnen på olika sätt, säger Elle-Kari Höjeberg, ansvarig för minoritetsspråk inom Sveriges Radio.

En serie om fem program på respektive språk sänds veckan 41-45. Barnsatsningen pågår alltså under totalt fem veckor.

Alla program finns på . Här presenteras också vanliga ord och fraser på varje språk av Radio-apan, barnens kompis på SR Barnwebben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista