Miljövänliga recept

Charlotte Lagerberg Fogelbergs favoritrecept:

Currydoftande bönsoppa
4-6 portioner

Kokning:
2 dl torkade bruna bönor
3 hela kryddnejlikor
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
1/2 msk salt
1 1/2 l vatten

2 msk smör
2 gula lökar
3 tsk curry
3 msk vetemjöl
1 l vatten
2 buljongtärningar
1 stor purjolök
2 stora morötter
salt, peppar
persilja

1. Lägg bönorna i blöt över natten. Häll av vattnet och koka bönorna i nytt vatten med kryddor och salt cirka 1 timme tills de blivit mjuka.

2. Skala och hacka löken. Fräs smöret med lök och curry. Rör i mjölet och späd med vattnet. Tillsätt buljongtärningarna.

3. Strimla purjolöken, skala och skär morötterna i slantar. Lägg detta i grytan. Tillsätt bönorna med kokspadet och låt soppa koka ca 15 min. Smaka av med salt och peppar. Strö persilja över.

**************************************************

Nordisk råkost
6-8 portioner

300 gram vitkål
4 morötter
En halv purjolök
En halv röd paprika
En halv grön paprika

Dressing:
0,2 dl socker
0,2 dl rapsolja
0,2 dl äppelcidervinäger
0,5 tsk salladskrydda
peppar
1. Riv vitkål o morötter. Strimla purjolök, röd och grön paprika. Blanda.

2. Rör ihop dressingen i en kastrull på svag värme och häll över salladen.

***************************************************

Plättar på bönor, t ex bruna bönor
15 små plättar

Alt 1 utan mjöl:
1,5 dl bönor
1 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk rivet citronskal
Salt och ev socker
Mixas till fin smet, steks i smör i plättjärn

Alt 2 med mjöl:
1 dl bönor
1 dl mjölk
1 ägg
1 msk vetemjöl
1/2 tsk rivet citronskal
Salt och ev socker
Mixas till fin smet, steks i smör i plättjärn

Plättarna kan smaksättas med kanel och kardemumma och ätas som dessert med honung, äppelmos eller sylt.

Med kryddgrönt i smeten är plättarna lämpliga till rökt fisk eller stekt fläsk med yoghurtsås.

***************************************************

Morots- och ingefärssoppa
4 portioner

Tid: Ca 30 min
2 gula lökar, hackade
4-6 morötter (ca 500 gram) i tunna strimlor
ca 2 tsk färsk ingefära, riven
2 msk olja
9 dl grönsaksbuljong av tärning
1 apelsin, pressad saft och rivet skal
3 krm salt
1/2 krm svartpeppar
Fräs lök, morötter och ingefära i oljan. Tillsätt buljong och apelsinsaft och koka under lock tills morötterna är mjuka. Vispa soppan slät med stålvisp eller mixerstav. Smaka av med salt och peppar.

Garnera med apelsinskal och servera gärna med bröd.

***************************************************

Dillkött
4 portioner

Tid: Ca 1 timma och 30 minuter

500 g benfritt lamm- eller kalvkött, skuret i ca 2 cm tärningar.
1 ½ tsk salt per liter vatten
1 liten purjolök, ansad och skuren i bitar
1 morot, skuren i bitar
(Öka gärna mängden morot och purjolök)
5 vitpepparkorn
5 kryddnejlikor
5 dillstjälkar

Dillsås:
6 dl buljong från koket
1 msk ljus redning
½ dl grädde
2 äggulor
1 ½ tsk ättiksprit
1 kruka dill, hackad

Tillbehör:
potatis, kokt
morötter, kokta
persiljerot, kokt

Lägg köttbitarna i en kastrull och häll på kokande vatten så att det täcker, minst 1 liter.

Koka upp, skumma noga och lägg i purjolök och morot samt kryddor och dillstjälkar.

Sjud under lock tills köttet känns mört, cirka 1 timma.

Ta upp köttet i en skål och håll varmt.

Sila upp 6 deciliter buljong i en kastrull, koka upp. Red av till en lätt simmig sås. Ta av från värmen.

Vispa ihop grädde och äggulor. Rör ner i såsen. Smaksätt med ättiksprit och dill.

Blanda såsen med köttet. Servera med kokt potatis, morötter och persiljerötter.

********************************************

Kålpudding
4 portioner

Tid: cirka 30 min
Ugn: 200 grader

½ vitkålshuvud, 500-750 g - gärna mer
lättsaltat vatten
2 msk sirap
1 msk soja
300 g blandfärs
1 ½ dl kokt matkorn eller mathavre
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk färsk timjan, plockad eller 1 tsk torkad
2 dl mjölk
½ dl persilja, hackad

Tillbehör:
rårörda lingon
timjan, färsk

Strimla kålen. Koka den i lättsaltat vatten cirka 5 minuter. Låt kålen rinna av och blanda den med sirap och soja. Blanda färsen med mathavre eller matkorn, ägg, salt, kryddor och mjölk. Lägg hälften av kålen i en smord, ungssäker form. Bred på färsen och stgrö över persiljan. Lägg resten av kålen över. Grädda puddingen mitt i ugnen cirka 45 minuter. Garnera med lite färsk timjan. Servera gärna med kokt potatis och rårörda lingon.

***************************************************

Grönsakspaté
8 portioner

6 palsternackor, ca 400 g
6 morötter, ca 400 g
vatten
2 tsk salt/liter vatten
250 g broccoli
3 x ½ kryddmått svartpeppar
3 x ½ tsk potatismjöl
3 x 1 ägg
3 x ½ dl Kesella

Alt. bara en favoritgrönsak, rödbeta/morot blir färgglatt

Sätt ugnen på 175 grader.

Tina broccolin. Skala palsternackor och morötter. Skär dem i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 min. Finhacka varje grönsak för sig med en kniv eller kör dem i en matberedare. Blanda varje grönsak med salt, peppar, potatismjöl, ägg och Kesella. Smörj en ungssäker avlång form. Häll först i broccolismeten, därefter palsternackssmeten och överst morotssmeten. Grädda i ugnen ca 1 tim. Låt patén kallna.

**************************************************************************************

Bönsallad

2 dl bruna kokta kalla bönor
1 dl minifraiche
1 dl äpplen (sött) i små bitar
1 dl bladselleri finskuret, kan bytas mot finskuren lök eller morot
örtsalt
grovmalen svartpeppar
1 tsk vitvinsvinäger

**************************************************************************************

Löksoppa
4 personer

4 gula lökar skäres i småbitar.

Bryn löken i lite smör och vatten tills den blir mjuk.

Häll i 1.5 liter buljong samt 1 pressad vitlöksklyfta, ½ msk timjan, 3 lagerblad och lite grovmalen svartpeppar.

Smaka av med lite salt och kryddor.

Låt koka tills den är mustig.

Servera med krutonger eller varm macka.

****************************************************************************************

Brun bönhummus

Blötlägg ca 0,5 kg bönor över natten. Kan även göras på gula ärtor.

Koka dem till de är mjuka och låt dem svalna.

Kör dem i en matberedare med olja, till lagom konsistens.

Krydda med spiskummin, vitlök och örtsalt samt citronsaft.

Bred på ditt favoritbröd.

***************************************************************************************

Svamp- och purjolökskaka
6-8 portioner

1 liter färsk svamp
2-3 purjolökar
smör
1 krm svartpeppar
4 ägg
2 ½ dl Kelda matlagningsgrädde
2-3 dl riven västerbottenost

Pajskal:
2 ½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl Kesella mager

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ca 10 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär svampen i bitar och purjololöken i skivor. Fräs först svampen i en stekpanna tills all vätska försvunnit (ca 10 min). Tillsätt smör och purjolök och låt det fräsa i några minuter. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg och grädde. Lägg i svamp, purjolök och ost blandat i en smord ungssäker form, ca 23 cm i diameter. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista