1 av 11
LG Petrov blir filmad i halsen av läkaren Stellan Hertegård. Foto: Lena Nordlund/Sveriges Radio
2 av 11
3 av 11
Inför halsundersökningen. Foto:Sveriges Radio
4 av 11
LG Petrov, Per Helgesson och Alex Hellid. Foto: Lena Nordlund
5 av 11
LG Petrov får instuktioner om kameran som snart ska in i halsen. Foto: Lena Nordlund/Sveriges Radio
6 av 11
- Så här går det till, berättar Stellan Hertegård. Foto: Lena Nordlund
7 av 11
Stellan Hertegård håller LG Petrov i ett stadig grepp i tungan samtidgt som han får försöka sjunga. På datorn syns filmen av stämbanden. Foto: Lena Nordlund
8 av 11
Alex Hellid, gitarrist, LG Petrov undersökt sångare, Stellan Hertegård, halsdoktor, Per Helgesson och Lena Nordlund, ko-reportrar. Foto: Sveriges Radio
9 av 11
Daniel Zangger Borch, doktor i populärmusiksång. Foto: Sveriges Radio
10 av 11
Nanne Grönvall och Lena Nordlund. Foto: Per Helgesson/Sveriges Radio
11 av 11
Neurologen Jan Fagius, flankerad av Per och Lena. Foto: Sveriges Radio
Lördag 5 februari

I halsen på en dödsmetallsångare

Kossornas planet är tillbaka. I det första programmet den här säsongen tittar vi närmare på hur det ser ut i halsen på death-metal-bandet  Entombeds sångare LG Petrov. I snart 25 år har han sjungit och growlat med sin mycket kraftiga och extrema röst. Hur har den hållit?


Här nedanför ser ni läkaren Stellan Hertegårds höghastighetsfilm med slow motion-bilder av LG Petrovs stämband, filmat med 4000 bilder per sekund.

Man ser tydligt att så kallade fickband (falska stämband) samarbetar med de riktiga stämbanden bakom för att få fram det särpräglade ljudet ur LG:s strupe när han growlar.

Filmen härunder är en långsammare filmning med ljudupptagning när LG Petrov sjunger. Men där är det inte tillräckligt många bilder per sekund för att man ska hinna se de rörelserna.

En röstcoach och doktor i populärmusiksång försöker lära oss hur man gör när man sjunger på detta hårda vis och vi tar också med LG Petrov till röstdoktorn Stellan Hertegård för att filma hans stämband in action.

Vi försöker också reda ut vad som händer när låtar fastnar på hjärnan och med Nanne Grönwall pratar vi om hur man skriver låtar som  biter sig fast.

Och dessutom träffar vi en av världens skrovligaste sångerskor, som inte slog igenom på riktigt förrän hon förstörde rösten för gott - Bonnie Tyler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista