Lördag 14 maj

De verkligt tuffa på planeten

0:57 min

Vi människor tål inte mycket – inte för mycket kyla, inte för mycket hetta, vi kan knappast leva utan vatten och bara en kort tid utan mat. Får vi inte luft dör vi och ändras kroppstemperaturen bara några enstaka grader blir vi dödsjuka. 

I Kossornas planet idag handlar det om dem som är tuffare än vi. Extrema sätt att leva på många olika sätt.

Vi möter stenätarna, de som lever hela sina liv i bajs och de som kan para sig i luften. Djuren som har världens största ögon och de som valt att bosätta sig i mörkret i tunnelbanan. Och så får vi höra om de som är tuffast av de alla – björndjuren – som kan leva i temperaturer både över kokpunkten och nedåt absoluta nollpunkten (-273 grader), och klara sig utan mat och vatten i många många år.

Här är lite bonusmaterial:

Marie Dacke berättar om varför dyngbaggar är så bra och varför de fick importera sydafrikanska baggar till Australien.

Och en intervju från 2008 som med en lycklige ögonforskaren Eric Warrant dagen efter att han fått dissekera jättebläckfiskögat i Nya Zeeland, nr 1 på topplistan "Hundra ögon du måste se innan du dör":Och så ritning på hur man bygger en tornseglarholk (för tornseglarna är en av de arter som minskar dramatsikt i Sverige och man tror att det bland annat beror på färre tegeltak att bygga bo vid):