Lördag 4 februari

Leva eller låta dö? Om gamla datorer och mobiler.

3:29 min

Vi slänger 29 000 ton datorer och mobiler och annan gammal IT-skrot varje år i Sverige. I Kossornas planet besöker vi företaget Sims Recycling Solutions i Katrineholm där de gamla datorerna och mobilerna tuggas sönder och blir till högar av aluminium, järn, koppar, plast och rentav guld och palladium, som sen säljs till smältverk. Plast som inte går att återvinna blir till energi.


Och så träffar vi de två unga brorsorna Alexander och Ludvig Bönke som vägrar att skaffa smartphone. De tycker att mobilen är något man ska prata och sms:a med och vill inte vara uppkopplade dygnet runt.

Andra har haft fler mobiler de senaste åren:


Datorer skulle inte behöva skrotas så ofta som görs idag, tycker man på företaget Inrego som gjort till sin nisch att blåsa ur begagnade datorer och sälja dem igen. Grundaren Henrik Nilsson berättar att de har svårt att få tag på tillräckligt många datorer för att många företag hellre skrotar i stor skala.

På Ericsson i Kista finns Mikael Eriksson Björling som arbetar med att studera och försöka förutspå våra teknikvanor i framtiden. Enligt honom byter vi inte mobiler lika ofta idag som för några år sedan, eftersom det är själva programvaran och inte mobilen som är det mest intressanta för dagens användare.

Och så träffar vi Julia Haraldsson utanför Uppsala som hjälper Per att föryngra sin tio år gamla laptop genom att installera Linux Mint.

Dessutom ett gäng åttondeklassare från Bredbyskolan i Rinkeby som har i uppdrag att åt Ericsson spinna loss om hur mobiltelefonerna kommer att fungera om tio år.