Lördag 18 februari

30 år med hiv och aids i Sverige- om rädsla, fördomar och kondomer

5:58 min

I augusti 1982 kom den första hiv-patienten till Roslagstulls sjukhus och året efter dog den första smittade. Idag dör man inte i aids i Sverige, men man måste ta mediciner hela livet och blir aldrig av med viruset.

I Kossornas planet träffar vi Steve Sjöqvist, en av dem som levt längst med sjukdomen, i 25 år. Han är också en av få som vågar prata öppet om att han är smittad, och är rädd att fördomarna och rädslan kan komma tillbaka när nu de hiv-positiva närmar sig pensionsåldern och möter en ny yrkesgrupp i vården.

Och så kommer Kärleksakuten till studion. Vi möter fyra läkarstudenter som jobbar åt den prisbelönade organisationen som åker ut i skolarna och pratar sex med elever i högstadiet och gymnasiet. (Kärleksakuten fick Kunskapspriset 2010.)

Kerttu Sturesson är pensionerad sjuksköterska. I 25 år ägnade hon nästan all sin tid åt aidssjuka, och när de första aidsfallen upptäcktes i Sverige var hon den enda sjuksköterska på Roslagstulls sjukhus som vågade jobba med de här patienterna. Det var hon och två unga läkare som jobbade nästan dag och natt med en snabbt växande patientgrupp.

Bo Heideman, läkare på Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm, reder ut smittvägarna.

Och så träffar vi Olle Waller, sexualupplysaren som hörs och syns i både tv, radio och tidningar, och som säger att det gäller att prata om kondomer för att de över huvudtaget ska komma på. Men det gäller att hitta rätt tidpunkt.