1 av 10
Vi tar formlerna till hjälp för att lösa de riktigt stora frågorna på Kossornas Planet. Foto: Per Helgesson, Sveriges Radio
2 av 10
Vattenmolekylen ser ut som Musse Pigg och det spelar en viktig roll.
3 av 10
De stora frågorna blir ofta formler i Ulf Danielsson värld. Foto: Sveriges Radio
4 av 10
Ulf Danielsson, teoretisk fysiker, promenerar oftast till jobbet - "man tänker så bra då". Foto: Sveriges Radio
5 av 10
Maja Elmgren vi Uppsala universitet är kemist och kan det mesta om livets viktigaste molekyl. Foto: Sveriges Radio
6 av 10
Astronomen Maria Sundin vid Onsala rymdobservatorium. Foto: Göran Olofsson
7 av 10
Tavla föreställande Lars Olson, som hänger på Karolinska Institutet. Foto: Lena Nordlund/Sveriges Radio
8 av 10
Hos hjärnforskaren Lars Olson på Karolinska Institutet. Foto: Sveriges Radio
9 av 10
Elena Jazin är evolutionsforskare vid Uppsala universitet. Foto: Sveriges Radio
10 av 10
Göran Manneberg på KTH reder ut 200-årigt optiskt trick bakom Tupacs framträdande för någon månad sen. Foto: Sveriges Radio
Lördag 12 maj

De riktigt stora frågorna på Kossornas Planet

1:45 min

I det här avsnittet av Kossornas Planet skannar vi av vad vetenskapen säger om några av de riktigt stora frågorna om livet och universum.

Hur kan vi till exempel veta att vi verkligen finns till? Tänk om det bara är hjärnan som spelar ett spratt, eller om vi ingår som en karaktär i någon annans drömvärld? Hjärnforskaren Lars Olson vid Karolinska Institutet ska få lugna oss på den punkten.

Evolutionen har ju drivit på livets utveckling här på vår planet. Under långa, långa tider, bestod livet på vår planet enbart av bakterier, men nu har vi ett myller av olika livsformer som utvecklats enligt evolutionens lagar som den brittiske vetenskapsmannen Charles Darwin upptäckte under 1800-talet.

Är evolutionen fortfarande på gång hos oss människor? Eller har vi på något sätt ställt oss vid sidan om? Utvecklas vi fortfarande som art? Och hur ser den utvecklingen ut i så fall? Elena Jazin är evolutionsprofessor i Uppsala och brottas med svaren på dessa frågor.

Hur ser livets viktigaste molekyl ut? Många forskare skulle säga vatten. En enkel molekyl som består av två väteatomer och en syreatom. Men utan detta bygge av tre atomer skulle livet antagligen vara omöjligt. Molekylen finns överallt, och spelar en vansinnigt stor roll för att livet överhuvudtaget hade en chans att etablera sig. Inte så konstigt att astronomerna idag letar efter minsta lilla tecken på den på andra himlakroppar - för den här molekylen är första förutsättningen för liv på andra håll i universum. Maja Elmgren är kemiprofessorn från Uppsala som förklarar hur det hänger ihop.

Hur kommer allt att sluta? Ja, det tror fysikerna att de kan säga en hel del om idag. Men enligt Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik finns det mer närliggande problem att bekymra sig över.

Att det finns liv på vår planet beror på att allt nästan är helt lagom. Värme, ljus, luftens sammansättning, tillgång till vatten. Hur små är marginalerna, och finns det någon sannolikhet för att det finns en till grön-blå planet någon annan stans i universum. Maria Sundin är astronom i Göteborg, och är med och letar efter planeter som kretsar kring andra stjärnor än vår sol.

Och till slut...


Filmen är upplagd på YouTube av Snoop Dogg TV, Snoop Doggs officiella tv-kanal.

...hur kunde den amerikanske rapparen Tupac för några veckor sen uppträda tillsammans med Snoop Dog fast han mördades 1996? Vi pratar med Göran Manneberg på Kungliga Tekniska Högskolan som har en del funderingar på hur det gick till.

Bonusmaterial som inte rymdes i programmet - men som är bra ändå:

Lars Olson om huruvida man kan veta om man drömmer eller inte:

...och lite spridda tankar om man drömmer eller fínns på riktigt:

Ulf Danielsson om vad som fanns före Big Bang:

... och vad tid är egentligen:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista