1 av 17
Gruppbild i en gruva i Zambia. Jenny tvåa från vänster. Foto: Luleå Tekniska Universitet
2 av 17
Malin Gessl har dyskalkyli och därmed svårt att få ordning på bland annat siffror och klockor. Foto: Sveriges Radio
3 av 17
Vem har gjort godast Kim-Chi? Hemma hos Stefan Sundström. Foto: Karin Renberg
4 av 17
Intervju med Ebrahim Isaacs och Joel Uhr, författare till matteboken Östberga Komvux. Foto: Per Helgesson, Sveriges Radio
5 av 17
Ett av talen ur Östberga Komvux med illustration av Olle Ljungström. Förlag: Bonnier Fakta
6 av 17
Den annorlunda matteboken Östberga Komvux har skrivits av Ebrahim Isaacs och Joel Uhr. Foto: Sveriges Radio
7 av 17
Boken Östberga Komvux - Matte för vuxna med särskilda behov, av Ebrahim Isaacs och Joel Uhr, med illustrationer av Olle Ljungström.
8 av 17
Anna Höglund, forskar om fantastisk skräck. Foto: Per Helgesson/Sveriges Radio
9 av 17
Hos hjärnforskaren Lars Olson på Karolinska Institutet. Foto: Sveriges Radio
10 av 17
Tavla föreställande Lars Olson, som hänger på Karolinska Institutet. Foto: Lena Nordlund/Sveriges Radio
11 av 17
Hemma hos Kerttu Sturesson, som vårdade de första hiv-positiva i Sverige. Foto: Lena Nordlund/Sveriges Radio
12 av 17
Jenny Greberg i en gruva i Australien. Foto: Luleå Tekniska Universitet
13 av 17
På väg ner i en gruva i Zambia. (Jenny längst bak till vänster). Foto: Luleå Tekniska Universitet
14 av 17
I gruva i Australien. Foto: Luleå Tekniska Universitet
15 av 17
Vem har gjort godast Kim-Chi? Hemma hos Stefan Sundström. Foto: Karin Renberg
16 av 17
Våra tre kim chi-försök. Stefans, den godaste, är den ljusa. Pers, den som var för salt, är den längst upp till höger. Foto: Per Helgesson/Sveriges Radio
17 av 17
Yoko Ono. Foto: Ronald Zak/Scanpix
Kossornas planet 22 december

Bäst av Kossornas Planet 2012

6:06 min

Vi har samlat på några av årets mest intressanta, roliga eller underfundiga nedslag på Kossornas Planet under det gångna året.

I matematikprogrammet i vintras fick vi träffa Malin Gessl som berättade om sin dyskalkyli och vad den betyder för henne i vardagen. Det är mattens motsvarighet till läsningens dyslexi. Att inte på ordning på siffrorna har sina speciella sidor, och det var först i vuxen ålder som Malin fick sin diagnos.

I samma program träffade vi Ebrahim Isaacs och Joel Uhr som skrivit brutalmatteboken Östberga Komvux. Stefan Sundström läste in några av de kluriga mattetalen som finns med som särskilda julnötter.

I programmet om Skräck och Rädsla pratade vi med forskaren Anna Höglund som är fascinerad av det hon kallar för "fantastisk skräck", d v s skräckskildringar som vi hittar i filmer och böcker. Vad är det som gör att vi frivilligt utsätter oss för att bli vettskrämda i biosalongen?

Och hjärnforskaren Lars Olsson vid Karolinska Institutet får svara på den stora existentiella frågan: Hur vet vi att vi finns till?

När HIV-viruset först dök upp i Sverige var det bara ett fåtal inom vården som vågade vårda dem som drabbats. En av dem, Kerttu Sturesson, har kallats för Ängeln på Roslagstulls sjukhus och hon skildras också i Jonas Gardells uppmärksammade bok Torka inga tårar utan handskar. I våras var hon med i Kossornas Planet.

Jenny Greberg är gruvforskare i Luleå, med säkerhet i djupa gruvor som specialintresse. Hon kanske är den kvinna som varit nere i flest riktigt djupa gruvor i världen.

Yoko Ono var på besök i Stockholm för en månvaka i somras. Lena träffade henne för ett kort samtal som sedan ledde till att vi gjorde ett helt program på temat Månen.

Och för vår egen del var en av höjdpunkterna när vi tillverkade den koreanska syrade kålen Kim Chi med Stefan Sundström, som i vanliga fall svarar för programmets signaturer. Stefan har ett stort intresse för syrad mat. Vi hade fått i läxa att göra varsin variant efter Stefans recept.

Här har du receptet:

Recept på Kim Chi, som Stefan Sundström fått av Nilla Bygdén.

1 kinakål/salladskål
½ - 1 dl salt
½ gul lök
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
en bit ingefära
½ – 1 dl chilipulver (beror helt på sort, är den stark så räcker det med några matskedar, går även att blanda med paprikapulver)
2 msk fisksås

Strimla kålen och lägg i en skål ihop med saltet. Låt det stå i 3-4 timmar.

Skölj kålen flera gånger. Smaka av. Om den känns för salt kan man låta den ligga och dra en stund i vatten. Låt kålen rinna av.

Blanda hackad lök, purjo, vitlök, riven ingefära, chilipulver och fisksås med den avrunna kålen. Lägg det i en burk med lock och låt stå i rumstemperatur 2-3 dagar.

Sedan är den färdig att använda och ställs i kylskåp.

(Pers kommentar): Se upp med saltet - låt kålen gärna ligga och dra en stund i riktigt med vatten i sköljmomentet!

Och i stället för chilipulver har jag i senare omgångar använt mig av hackad röd chilifrukt - det har funkat utmärkt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista