1 av 3
2 av 3
Här i växelrummet svischar dokumenten förbi. Foto: Sveriges Radio
3 av 3
Rörposten - i hjärtat av regeringskansliet. Roland Carlsson och Gunnar Årnäs förklarar hur det funkar. Foto: Sveriges Radio
Kossornas planet 30 mars 2013

Rörposten viktig i maktens hjärta

Rörposten lever än
7:07 min

I regeringskansliet spelar rörposten fortfarande en viktig roll. Så viktig att rörsystemet under jord till och med har byggts ut de senaste åren. Många dokument måste ha namnunderskrift och det skulle ta alldeles för lång tid att gå med dem i korridorerna.

I ett rum mitt i regeringskansliet finns rörpostens hjärta. Här passerar alla försändelser som hamnar där de ska med hjälp av elektronisk styrning. 300 försändelser om dagen skickas i behållare i de närmare 4 kilometer långa rören.

Roland Carlsson var med när systemet byggdes upp men har nyligen gått i pension, medan Gunnar Årnäs ansvarar för rörposten idag.

I Paris hade man världens längsta rörpost, 467 kilometer långt. Poste pneumatique användes för att skicka post mellan olika stadsdelar och var i bruk från 18 74 till den 30 mars 1984.

I en klassisk scen i Truffautfilmen Stulna kyssar, från 1968, skickar huvudrollsinnehavaren avskedsbrev via Poste pneumatique och det filmas under jord:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".