Åsa Moberg räknar på hur miljövänliga läsplattor är. Foto: Håkan Lindgren/KTH
Kossornas planet 30 mars 2013

Hon räknar på it-teknikens miljöeffekter

Kommunikationssamhällets miljöeffekter
4:11 min

Åsa Moberg forskar om kommunikationssamhällets miljöeffekter. Hon och hennes kolleger räknar på hur stor miljöbelastning det är med olika sorters tekniker - om det till exempel är bättre att läsa tidning på datorn eller om läsplattan är mer miljövänlig än en bok.

De tittar på hela prylens eller teknikens livsprocess från vaggan till graven, det som kallas livscykelanalys. Det gäller att ta bort något gammalt för att ny teknik ska bli mer miljövänlig - att den ersätter gamla vanor. Om man till exempel läser tidningen i mobilen samtidigt som man har kvar sin papperstidning, har man ju inte gjort någon vinst. Men om kommunikationstekniken kan få oss att resa mindre, eller rentav göra att vi bygger mindre bostäder  (man kommer kanske inte behöva så mycket plats för böcker och skivor t ex, eftersom de finns i datorn el mobilen) så kan saker och ting förändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".