1 av 4
Carl-Cedric Coulianos, bakom strimlöss, på en körvel. Foto: Björn Gunér/Sveriges Radio
2 av 4
Carl-Cedric visar sin skinnbaggesamling. Foto: Björn Gunér/Sveriges Radio
3 av 4
Carl-Cedric har många studieobjekt i sin trädgård. Foto:Sveriges Radio
4 av 4
En del av Carl-Cedric Coulianos bärfis-samling. Foto: Björn Gunér/Sveriges Radio
Kossornas planet 14 september

Carl-Cedric vet allt om bärfisar

Carl-Cedric Coulianos, bärfisguru, del 1
6:02 min

Carl-Cedric Coulianos är expert på skinnbaggar och bärfisar. Han vet det som är värt att veta om dem, och har dessutom gett de flesta bärfisarna svenska namn. Det var när han skrev en fälthandbok om bärfisar, och det visade sig att det bara var 4 av 53 bärfisar som hade ett svenskt namn. Så Carl-Cedric fick hitta på namn till resten, 49 stycken.

Varje bärfis har sin egen specialitet, ett bär eller en växt, där den håller till, så oftast fick de namn efter var de håller till, som hagtornsbärfis och blåbärsbärfis. Ibland beskriver namnet helt enkelt hur de ser ut, som hårig bärfis och grön bärfis. det kan man läsa i Bärfisar i Sverige: En Fälthandbok.

Carl-Cedric har varit insektsintresserad sedan han var liten och blev entomolog, insektsforskare. De senaste 50 åren har skinnbaggar, inklusive bärfisar, varit hans specialitet.

Det kan också vara intressant att veta att Carl-Cedric var med och grundade Fältbiologerna 1947 och var deras första ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".