1 av 3
Stefan Sundström på verandan med sin påbörjade mash. Foto: Björn Gunér/Sveriges Radio
2 av 3
Egenodlade söta tomater av sorten som Stefan döpt efter sin sambo, Karin, och vinbärsblad. (Foto: Björn Gunér/Sveriges Radio)
3 av 3
Stefan hackar grönsaker till sin chilisås. (Foto: Björn Gunér/Sveriges Radio)
Kossornas planet 14 september

"You can´t fail, liksom"

6:03 min

Stefan Sundström odlar chili på sin veranda, och då ska det vara sorter som ger stor skörd. Han har nämligen blivit helt såld på att göra "mash" - alltså en chilisås med mjölksyrajästa grönsaker. Inspirationen får han från amerikanska bloggar, där chilimash är jättestort.

Stefan blev glad när han insåg att hans favoritkonserveringsmetod, mjölksyrajäsning, också ingår i den vanliga köpe-tabascon.

Han gör lite olika varje gång, men i år vill han prova en mash med äpple i. I en tvåliters burk, med "knäpplock" varvar han:

röd chili ( han använde ca 5 chilifrukter, 2 dm långa, rätt starka med kärnor)
två syrliga svenska äpplen (som inte är lika behandlade som utländska)
en liten squash 
många små söta tomater
en citron med skal

en bit ingefära
5-8 vitlöksklyftor
några vinbärsblad
(ger extra skjuts åt jäsningen)

Skär allt i mindre bitar, sådär 2x2 cm ungefär. (Inte så noga, det ska ändå "mashas" i mixer senare)

Häll spad från syrajäst gurka så att det täcker alla grönsaksbitarna. Låt stå mörkt i rumstemperatur i 3 veckor. Ställ på ett fat, för det kommer att pysa ut ur burken.

Sedan tar man ur citron och vinbärsblad och kör resten i mixer. Mashen är klar. Häll upp på flaskor o förvara kallt.

Vilka grönsaker du tar i är inte så noga, säger Stefan. Ta det du tror blir gott. "You can´t fail, liksom", för blir det för stark använder man lite av den, blir den för mild kan man krydda upp den.

Och medan vi skar grönsaker berättade Stefan också om hans nyupptäckta alternativ till snus - syrajästa vinbärblad. Hör bonusinslag om det här ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista