Taxibilar i London. Foto: Matt Dunham/TT Bild
Kossornas planet 11 oktober

Taxichaufförerna i London har - delvis - större hjärnor än andra

5:39 min

Londons taxichaufförer kan vara de mest välutbildade i världen med sin fyraåriga utbildning då de måste lära sig det som kallas "the Knowledge" – taxikunskapen. Och det har med årets nobelpris i medicin att göra, som handlar om hur vårt lokalsinne fungerar i hjärnan.

Varje taxichaufför måste lära sig 25 000 gator och 50 000 intressanta platser - de åker runt på moped och pluggar och måste klara provet. Och då har man sett i magnetkamera att Londons taxichaufförer har en del i hjärnan som är större än hos andra, hippocampus, och den är störst hos dem som jobbat längst.

Medicinpriset gick till John O'Keefe i London, och paret May-Britt och Edvard Moser i Trondheim för deras upptäckter om vår inre gps och kartbok. Paret Moser upptäckte så kallade rutnätsceller, nervceller som bildar som ett koordinatsystem i hjärnan som vi kan använda för att orientera oss på platser vi aldrig har varit förut.

John O'Keefe hittade en annan sorts celler  – platscellerna – som används för att känna igen ställen där man varit förut. De minnena lagras i platscellerna i hippocampus  som en sorts kartbok eller fotoalbum från nästan varenda plats där man varit.

Taxichauffören Derek O´Reilly och hjärnforskaren Hugo Spiers, som både jobbat med John O'Keefe och taxihjärnor, medverkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista