Halaste matvaran var... ja vilken? Och vad spelar det för roll för protesforskaren Maria Pettersson? Foto: Lena Nordlund/SR.
Kossornas planet 11 oktober

Friktionsforskare halkar på bananskal

Vi testar vilken frukt som är halast apropå årets IgNobelpris
6:22 min

I år gick skämtpriset IgNobel bland annat till japanska forskare som studerat friktionen när man halkar på bananskal. Maria Pettersson är friktionsforskare på Ångströms laboratorium, Uppsala universitet. Hon är mest intresserad av friktion hos proteser, och tycker inte att bananstudien är knäpp. Tvärtom, intressant, tycker hon. På hennes labb testar vi vad som är halast: bananskal, vindruvor eller sjögrässallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".