Lena Nordlund och Liz Phelps. Foto: Björn Gunér/Sveriges Radio
Liz Phelps, minnesforskare vid New York University står på samma plats som när hon första gången såg attacken på World Trade Center. I diset i bågen ser man nu One World Trade Center lite svagt, men där såg man tvillingtornen med ett stort hål i väggen då. Foto: Björn Gunér/Sveriges Radio
Kossornas planet 15 augusti

Hon forskar om minnen av elfte september

Flash bulb memories - blixtminnen - kommer vid dramatiska händelser
7:03 min

Liz Phelps är minnesforskare. Den 11 september 2001 när hon var på väg till jobbet såg hon folk som tittade upp mot World trade center. Det första planet hade just flugit in i ett av tornen. Hon minns tydligt bilden av ett stort hål i byggnaden och röken som vällde ut. Precis var hon stod när hon såg det, vilka hon pratade med och att hon sen gick och köpte kaffe innan hon gick till jobbet.

Den här sortens minnen, efter stora dramatiska händelser - som Kennedymordet, Palmemordet, Breivik-attackerna eller elfte september, kallas flash bulb memories, blixtminnen, bland minnesforskare.

Och det speciella här var att det var just sådana minnen som var Liz Phelps forskningsområde. Så i en tid när hela New York var som förlamat i chock, hon själv också, gick det upp för henne och hennes forskarkolleger att det här var ett unikt tillfälle att studera vad som händer med den här sortens minnen som faktiskt inte är alls så fastetsade som man kan tro .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".