Bergfink. Foto: Göran Haglund
1 av 3
Bergfink. Foto: Göran Haglund

Bergfink (Fringilla montifringilla)

0:43 min

Bergfinken är en utpräglad norrlandsfågel vad beträffar häckningen. Den hör hemma i barrskogen och björkregionen där den är särskilt talrik och man kan uppskatta antalet par i vårt land till ett par miljoner. Vissa snörika vårar kan häckningsområdet förskjutas ner över Bergslagen.

Men under vår- och höststräcken ser man ofta bergfinkar i landets sydligare delar. Då kommer fåglarna i stora flockar som rör sig på ett karaktäristiskt ”rullande” sätt över stubbåkrar och fält. Erik Rosenberg kallade detta beteende för ”bergfinkstraktorn”: sista ledet i flocken flyger med jämna mellanrum upp och tar täten. Sådana flockar besöker också fågelbord.

Om vintern är mild och tillgången på rönnbär god kan bergfinkar stanna långt upp i Mellansverige, men det vanligaste övervintringsområdet är Västeuropa.

Till utseendet påminner bergfinken om sin nära släkting bofinken, men under häckningstiden har hanen svart på huvudet och ryggen och orangefärgat bröst. Andra tider på året liknar hanarna honorna med mer grått i dräkten. Den vita övergumpen är ett bra kännetecken i flykten.

Bergfinkens sång är ett karaktäristiskt läte, som Rosenberg träffande beskrivit som liknande en liten cirkelsåg i verksamhet. Ljudet upprepas med några sekunders mellanrum och när de stora flockarna drar fram på våren kan det bli till en mäktigt brusande kör.

(Fringilla montifringilla)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".