Blåstjärt  (Tarsiger cyanurus) Foto: M.Nishimura
Blåstjärt (Tarsiger cyanurus) Foto: M.Nishimura

Blåstjärt (Tarsiger cyanurus)

Samtal om blåstjärten
11 min

I sin berömda bok ”Fåglar i Sverige” var Erik Rosenberg på femtiotalet riktigt högstämd i tonen, då han utslungade en apell: ”Ornitologer, när i vandren i lavskrikans, tallbitens och videsparvens skogar, lyssnen då ock efter den sibiriska taigans Fågel Blå!”.

Och det lär vara Rosenberg som namngav den vackra fågeln på svenska, givetvis med tanke på den koboltblåa stjärten. Men en utfärgad hane har också blått på skuldrorna och rött på sidorna.

Rosenbergs apell klingade inte ohörd: blåstjärten har iakttagits här och där i vårt land och kanske häckar den i det norrländska inland där det kan vara glest mellan ornitologerna. I nordöstra Finland har man påträffat blåstjärten häckande, och det är också i dessa trakter Sten Wahlström gjort inspelningen av P2:s novemberfågel.

Huvudsakligen är blåstjärten en asiatisk fågel. Sången påminner en del om rödstjärtens och ljuder mestadels på natten och tidiga morgnar.

(Tarsiger cyanurus)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".