Trastsångare (Acrocephalus arundinaceus) Foto: Marek Szczepanek
1 av 2
Trastsångare (Acrocephalus arundinaceus) Foto: Marek Szczepanek

Trastsångare (Acrocephalus arundinaceus)

0:54 min

Bland den grupp sångare som kallas ”stigar” och som återfinns i vassar och annan vegetation vid vatten är trastsångaren den största. (19 cm, ungefär som en stare, att jämföra med den besläktade rörsångaren som är 13-14 cm.)

Det är storleken som torde ligga bakom namnet - sången är inte trastlik alls utan likt andra familjemedlemmars knarrande, visslande, ofta med inflätade härmläten. Men trastsångarens stämma är kraftfull, hård och skorrande. Trastsångarens holländska benämning ”Karakiet” är en hyfsad återgivning av ett karaktäristiskt inslag i sången.

Sverige ligger vid nordgränsen för trastsångarens utbredning. Det första fyndet i vårt land gjordes 1849 och första häckningen konstaterades 1917 vid sjön Yddingen i Skåne. Därefter har beståndet varierat och beståndet beräknades enligt svensk Fågelatlas i slutet av 1990-talet till cirka 500 par, de flesta vid kända fågelsjöar som Tåkern, Hornborgasjön och Kvismaren.

Boet placeras mellan kraftiga vasstrån ovanför vatten. Kullen innehåller 4-6 ägg. Till övervintringsområdet i Västafrika beger sig trastsångarna i augusti-september för att återkomma i början av maj.

(Acrocephalus arundinaceus)

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".