Svart rödstjärt (Phoenicurus ochruros) Foto: J.M.Garg
1 av 2
Svart rödstjärt (Phoenicurus ochruros) Foto: J.M.Garg

Svart rödstjärt (Phoenicurus ochruros)

0:50 min

Den dallrande brunröda stjärten avslöjar släktskapen med den vanligare rödstjärten. Det är stadsbebyggelse som attraherat den här fågeln. Under de senaste 200 åren har den invandrat från sydväst med en särskilt kraftig expansion under det sena 1900-talet. 1960 uppskattades antalet svenska par till ett femtiotal, numera kan det röra sig om 1 000.

Den svarta rödstjärten finns i olika områden där den bildar så kallade geografiska raser. De svenska fåglarna tillhör den västliga rasen som brukar kallas gibraltariensis. Ursprungligen är den svarta rödstjärten en bergsfågel och ur dess synpunkt är också stadsbebyggelsen, särskilt industriområden och upplag för balkar eller skrot, ett slags bergsbiotop. Boet placeras i någon nisch eller i ett skrymsle. På senare år har en viss spridning till landsbygden kunnat noteras.

Något tidigare på våren än den mer kända släktingen infinner sig den svarta rödstjärten och låter tidigt i gryningen höra sin sång från den högsta punkten i reviret. Erik Rosenberg skriver i Fåglar i Sverige: "Man ser en glimt av svarta rödstjärten ibland, när han som en svart solkatt pilar omkring på flugjakt efter husväggarna…”

Det är i södra Sverige, ungefär upp till Dalsland-Västmanland-Uppland man har störst chans att träffa på den svarta rödstjärten, men fynd har gjorts ända upp i Västerbotten. Vinterkvarteren återfinns i Medelhavsområdet.

(Phoenicurus ochruros)

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".