Strandskata (Haematopus ostralegus)

0:51 min

Att strandskatan verkligen kallas ”skata” beror förstås på dess svart-vitbrokiga fjäderdräkt. Den fiskmåsstora fågeln hör till ordningen vadarfåglar och hör hemma vid kusterna och en del större insjöar.

Dess latinska namn Haematopus ostralegus betyder ”blodfot” respektive ”ostronplockare”. Mycket riktigt har strandskatan röda ben och dessutom en lång, lysande röd näbb. Ostron kan den kanske plocka under vintern, då strandskatorna flockas i tiotusental utmed Västeuropas och Afrikas kuster. I vårt land är det snäckor och blåmusslor som dominerar dieten.

Redan i mars-april kommer strandskatan till våra kuster, där den häckar ända upp till Haparanda. Under sommaren och hösten pågår sträcket söderut och då finns det chans att se den praktfulla fågeln också i inlandet.

Strandskatans läte är ett karaktäristiskt och vittljudande ”kubik, kubik, kubik”. Under häckningstiden har hanarna också ett drillande spelläte, som ofta framförs av flera hanar tillsammans, både stående på marken och i cirklande spelflykt.

Boet läggs på stranden eller på ett skär och kläds ofta med skal av musslor eller snäckor. Både hanen och honan ruvar och ungarna är duktiga simmare, som till och med kan dyka för att rädda sig undan fara. Makarna håller ihop från år till år och kan bli ända upp till trettio år gamla, vilket är mycket i fåglarnas värld.

(Haematopus ostralegus)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista