Sothöna (Fulica atra)

1:00 min

Där det finns öppet vatten och där människor hjälper till med mathållningen kan man se sothöns långt in på vintern i vårt land. Andra flyttar till öppet vatten i Östersjön, ibland ända ner till Medelhavet.

Sothönans latinska namn, Fulica atra, betyder ”svart vattenfågel”, karaktäristiskt nog, men ett särdrag som är iögonfallande är den vita pannplåten som riktigt lyser när fågeln kommer simmande med nickande huvud. Någon ”höna” är sothönan förvisso inte och inte heller någon and. Den hör till släktet sumphöns och har rörhönan, vattenrallen och kornknarren till släktingar.

Grunda sjöar med vass är sothönsens tillhåll och den finns numera i södra Sverige upp till ungefär Dalarna-Hälsingland samt längs Norrlandskusten. Den har varierat i antal under senare tid och beståndet kan uppskattas till ungefär 30 000 par.

I forna dagar var sothönan sällsynt. Linné hade hört att den fanns i Mälaren och skriver: ”den som råkar att få henne, bör antingen skicka henne till Wettenskapsakademien eller inkomma med omständelig beskrifning”. Det är från 1800-talets slut som expansionen skett, och till den har bidragit sänkning av sjöar liksom tilltagande eutrofiering.

Sothönan har sitt revir, omfattande skyddade platser i vassen och öppet vatten där utanför.

Reviren försvaras mycket aggressivt och det pågår ständiga strider som gör att vissa par helt enkelt inte hinner med häckningen! Då kan man se sothönsen ljudligt plaskande springa på vattnet med sina årfötter som inte har simhud som hos änderna.

Kullarna är ganska stora, sothönan lägger inte sällan tiotalet ägg. Ungarna är prydligt rödfärgade på huvudet. Födan utgörs främst av vattenväxter men också av insekter och snäckor.

(Fulica atra)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista