Dvärgsparv (Emberiza pusilla) Foto: Charles Lam
Dvärgsparv (Emberiza pusilla) Foto: Charles Lam

Dvärgsparv (Emberiza pusilla)

Samtal om dvärgsparven
10 min

Dvärgsparven hör hemma på taigan från nordöstra Finland där den håller till i gles skog, helst invid vattendrag. Den återfinns då och då häckande i nordligaste Sverige och det första bofyndet gjordes i Vittangijärvi 1952. Så här års, under höststräcket, finns också viss chans att se fågeln i sydligare delar av landet. Flyttningen går ända till sydöstra Asien.

Dvärgsparven hör till de så kallade fältsparvarna, markbundna fåglar av släktet Emberiza dit välkända svenska fåglar som gulsparven och sävsparven också hör. Som namnet antyder är dvärgsparven liten, 12-13 cm, vilket kan jämföras med gulsparvens 16-17 cm. Till utseendet påminner den närmast om sävsparvshonan.

Sången har jämförts med rödhake och lappsparv och i den nya Fågelguiden heter det ”Sången behaglig och melodisk, är ganska kort och ljusröstad och innehåller både klara toner och mer riviga, hårda, rullande ljud, t ex ’trytrytrytry srri tyyj sivi-sivi tju si’...”

(Emberiza pusilla)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".