Nattskärra (Caprimulgus europaeus)

0:37 min

Tyvärr har nattskärrans förr välbekanta knarrande läte blivit allt ovanligare under de senaste decennierna. Det var vanligt att likna det surrande lätet - errrrrrurrrrrrrrerrrrrr... - som kan pågå oavbrutet flera timmar i sträck, vid ljudet från en spinnrock.

Eftersom även detta redskap med åren kommit alltmer ur bruk får man i dag kanske tillgripa ljudet av en motor på två växlar för att hitta en liknelse...

Nattskärrans läte, vanor och hela dess märkliga uppenbarelse har gett upphov till en mängd folkliga föreställningar. Det vetenskapliga namnet Caprimulgus betyder getmjölkare, vilket avspeglar en mycket gammal tro som redan den romerske skalden Plinius återgav på 100-talet efter Kristus. ”Hon tränger in i herdarnes stall och flyger bort till getterna för att suga deras mjölk, varvid hon skadar juvret. De getter hon mjölkat på detta sätt, blir så småningom blinda.”

En annan mycket spridd föreställning var att nattskärror var hamnar för döda människors själar, och i likhet med andra nattaktiva fåglar har den förknippats med onda makter, men även ansetts besitta spådomsförmåga. Spånkäring, ärtkokare, nattblarra, nattskräva är några av de många lokala namn som nattskärran fått bära.

Nattskärran tillhör en ordning som står mellan ugglorna och seglarfåglarna, hos oss representerade av tornsvalan. Liksom den senare är nattskärran insektsätare. Den fångar bytena i flykten där den snappar åt sig insekterna med sitt väldiga gap. Den häckar helst i torr, öppen och sandig tallskog eller hyggen och lägger sina båda ägg direkt på marken, ofta helt öppet på en stig. Den ruvande fågeln är mycket väl kamouflerad i sin brun-grå-svartspräckliga dräkt. Under dagen kan den också gömma sig genom att sträcka ut sig längs en trädgren eller berghäll.

Flykten är ljudlös under jakt, men den spelande hannen kan ibland avbryta sitt spinnande med skarpt kacklande läten och skarpa klatschar med vingarna. Nattskärran häckar i södra Sverige, ungefär upp till Bergslagen och södra Norrland. Den flyttar i september till Öst- och Sydafrika och återkommer i början av maj.

(Caprimulgus europaeus)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista