Rapphöna (Perdix perdix)

0:36 min

Det kan vara tänkvärt att studera utbredningskartorna i olika fågelböcker för ofta kan det ske dramatiska förändringar under några få årtionden. I Erik Rosenbergs Fåglar i Sverige, upplagan från 1968, visas att rapphönan finns i södra Sverige upp till Siljan samt längs Norrlandkusten. I böcker från senare år är området begränsat till en remsa omfattande ungefär Västergötland-Närke-Uppland.

Den magnifika Svensk fågelatlas från 2000 avslutar sin artikel om rapphönan med den ominösa formuleringen ”Beståndet kommer förmodligen att fortsätta att minska och det är osäkert om rapphönan, annat än i särskilt gynnsamma områden, i framtiden förmår upprätthålla reproducerande bestånd på egen hand”.

Kanske är rapphönan inte en riktigt ”inhemsk” fågel, fast det finns fynd från 400-talet. Det kan vara så att fågeln införts i landet av utländska handelsmän. Inplanteringar har gjorts vid olika tillfällen under seklerna. Tidvis har rapphöns funnits över större delen av landet. I början av 1900-talet ända upp i Norrbotten, men arten är mycket känslig för förändringar i landskapet. Dess rätta miljö är jordbrukslandskapet med åkrar, betesmarker och åkerholmar som skydd. Dessutom behövs trädor med ogräsfrö för att klara vintrarna då också människans hjälp kan vara av nöden genom uppskottade barfläckar.

Vad de stränga vintrarna kan innebära visas av att det 1930 sköts 7 000 rapphöns i Uppsala län, men efter de kalla krigsvintrarna 1942 bara 124! Det industrialiserade jordbruket är en av rapphönans värsta fiender och det har drabbat arten över hela Europa. I Sverige uppskattas trots allt att det numera finns ungefär 7 000 par.

Rapphönan är en hönsfågel, litet mindre än järpen. Ända upp till 20 ägg kan finnas i kullen, som håller ihop under den svåra vintertiden. När kullarna upplöses om våren sker parbildning under en form av spel och slagsmål mellan rivaliserande tuppar. Boet göms i gräs, ofta blir det tyvärr offer för skördemaskiner.

(Perdix perdix)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista