Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.
Stjärtmes letar mat på isen. Foto: Margareta Håkansson
Stjärtmes letar mat på isen. Foto: Margareta Håkansson
Lyssna
(0:32 min)

Stjärtmes (Aegithalos caudatus)

Publicerat torsdag 7 juni 2012 kl 12.01

Stjärtmesen beskrivs ofta som påfallande gullig. Den runda, vita kroppen, den långa stjärten och de pigga ögonen gör arten till ett uppskattat fotomotiv.

Fågeln förekommer i stora delar av Europa och Asien, och flyttar oftast inte till varmare trakter under vintern. I stället samlar de sig i flockar och trycker sig tätt mot varandra för att hålla värmen. Stjärtmesen lever av insekter och bygger ett välkamouflerat, säckformigt bo som fodras med dun.

(Aegithalos caudatus)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".