Smålom
Smålom. Foto: Stefan Flodin.

Smålom (Gavia stellata)

0:53 min

Smålommen häckar långt norrut, helst i små, fiskfria tundragölar. Därifrån gör de långa flygturer för att hämta fisk, inte sällan i havet. Arten liknar sin släkting storlommen, men i profil pekar näbben något mera uppåt. Den har också en vackert roströd färg på halsen, och det vetenskapliga namnet stellata betyder ungefär "stjärnbeströdd", vilket syftar på fågelns vitprickade rygg. 

Smålommen lever av fisk som fångas med den spetsiga näbben och arten är en skicklig dykare. Redet ligger ofta på en tuva ute i vattnet och honan ruvar äggen medan hanen fiskar. Ungarna är mycket självständiga när de kläcks.

Parningsspelet, som också används för att markera reviret, är en spektakulär syn. Med ett klangfullt rullande rop, Krooo krooo, simmar paret sida vid sida. De paddlar frenetiskt med fötterna och reser sig, nästan springer på vattenytan. Likt balettdansare kröker de halsarna och spänner ut vingarna bakom sig.

Vissa skapelsemyter från Arktis berättar att smålommen sändes ned i havet av en shaman, och tog med sig jord upp till ytan. Denna jord blev sedan det vi kallar land.

Prestvannet, en liten sjö mitt i centrala Tromsø, är en av världens bästa platser att komma nära smålommen. 14 par häckar på holmar och tuvor bland gräsänder och tärnor. 

(Gavia stellata)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista