Gråtrut (Larus argentatus)

0:44 min

Gråtruten är den klart vanligaste av landets bofasta trutarter. Den ser ut som en fiskmås, fast är större och grövre, och har den typiska kraftiga trutnäbben med den röda pricken på undersidan. På den pickar ungarna när de vill visa att de vill ha mat.

Gråtruten är ett typiskt exempel på måsarnas och trutarnas anpassningsbara natur. Den sätter i sig musslor och snäckor, daggmaskar och krabbor, avfall och kadaver, fågelungar och fiskar – allt med samma goda aptit. 1900-talets växande soptippar innebar dukat bord och gråtrutarna ökade kraftigt i antal. Att sopsorteringen på senare tid blivit noggrannare och de öppna soptipparna försvunnit är förmodligen en orsak till att gråtrutarna minskat i antal igen.

Fåglarnas kapacitet är imponerande. Somliga vuxna gråtrutar har för vana att öppna musslor och snäckor genom att flyga upp med dem i näbben och släppa dem mot klipporna så att skalen krossas.

På många sätt är måsarna och trutarna havets vita spegelbilder av kråkfåglarna. Båda grupperna är allätare och robusta överlevare som utmärker sig för sin flexibilitet, intelligens och sociala förmåga. De påminner faktiskt inte så lite om oss människor.

(Larus argentatus)