Småskrake (Mergus serrator)

0:54 min

De flesta andfåglarna får ungar ganska tidigt på våren, men småskraken är ett undantag. Först i juli brukar man se ungarna, en bedårande samling dunbollar som hänger honan i hasorna i en tät skock. Ibland är de ända uppe på hennes rygg och åker snålskjuts. Om de blir skrämda springer allihop iväg på vattnet med de små benen piskande mot ytan.

En ungkull innehåller ofta till en början uppemot tio ungar, men skrakungarna lever ett riskfullt liv och antalet brukar decimeras efterhand. De exceptionella fall där man hittat upp till trettio ägg i ett enda bo förklaras av att vissa skrakhonor smyglägger ägg i andra honors bon.

Småskraken är en av världens snabbaste flygare. Man brukar ju annars säga att pilgrimsfalken är världens snabbaste fågel, och det må vara sant om det handlar om att dyka som en sten från hög höjd med hopfällda vingar. Men i äkta flygning, alltså planflykt med bara vingarnas och den egna muskelkraftens hjälp, får falken förmodligen stryk av åtskilliga andfåglar. Och en av de allra snabbaste är alltså småskraken, som kan flyga i mer än hundra kilometer i timmen. Rekordet lär innehas av en småskrake i Alaska som i maj 1960 i en extrem kraftansträngning lyckades hålla jämna steg med ett flygplan som flög i 129 km/h.

(Mergus serrator)