Svarthakedopping (Podiceps auritus)

0:40 min

Svarthakedoppingen har en förkärlek för gölar, tjärnar och viltvatten med frodig växtlighet. Vattensamlingen får gärna ligga lite avsides till i glesbefolkade skogstrakter. Den är en doldis alltså.

Men när man väl får se svarthakedoppingen lägger man verkligen märke till den. De svarta och rostbruna kroppsfärgerna och de brandgula fjäderbuskagen som sträcker sig bakåt från de knallröda ögonen gör den till en riktig färgklick.

Arten häckar i hela landet utom i fjällen. Precis som de andra doppingarna bygger svarthakedoppingen ett flytande bo av växtdelar där de 3-6 äggen ruvas av båda föräldrarna. När hösten kommer flyttar doppingarna söderut till övervintringsplatser i sydligaste Skandinavien eller på kontinenten. Under vintern bär fåglarna en betydligt diskretare gråaktig vinterdräkt.

(Podiceps auritus)