Bengt Skött om Anna Carin Zideks stora stund

Hon är den typen som tycker att ”ja det är klart att det är kul men egentligen inte såå märkvärdigt…”.

Ändå fick hon svenska folket att jubla intill tv- och radioapparater i februari 2006. Och hon fick kungen att hoppa av upphetsning på OS-läktaren i Cesana.

”Aco” var den senaste vinterfavoriten i svenska hjärtan, efter andra damstjärnor som ”Billan”, ”Pillan”, ”Magda” och Anja.

Hon lyckades trots allt lyckats med det som den fyrfaldiga Jerringpris-vinnaren Magdalena Forsberg aldrig fick uppleva: Att vinna OS-guld.

Vägen till OS-guldet
Lördagen den 25 februari, den näst sista tävlingsdagen i Turin, slog hon till på masstarten. Ett helt samlat fält gav sig alltså ut i alpterrängen, fyra skjutningar genomfördes och det blev för Olofsson en enda bom. Den kom i den sista stående skjutningen, men då hade hon redan grepp om tävlingen.

Svenskan gick i mål under lysande sol och med ett blygt leende på läpparna. Först 19 sekunder senare anlände tvåan, den tuffaste konkurrenten Kati Wilhelm.


Olofssons silver i sprint nio dagar tidigare hade gett förhoppningar, men nu kom det totala succén.

I OS fyra år före, i högt belägna Soldier Hollow i USA, minns jag längdskidåkaren Anna Carin Olofsson som en tunn utfyllnad i truppen, knappast värd att intervjua vid målet efter hennes lopp. Så kändes det då. Vem kunde ana?

Redan i årskurs 8 i Sveg sköt delar av klassen luftgevär på vissa lediga stunder. Och hon var med sin far ute i skogen, inte i riktiga jaktmoment, men hon övade sin gevärstalanger genom att sikta på en burk som satts upp en bit ifrån.

Vid ett tillfälle tävlade hon med övriga familjen och överenskommelsen lydde: ”Den som inte prickar burken där borta får gå hem”. Men alla lyckades.

”Magdas” arvtagerska 
Efter OS 2002 bestämde sig då 29-åriga Anna Carin Olofsson att sadla om, att satsa på skidskytte. Det var just då den tyske tränaren Wolfgang Pichler hade tagit avsked av en viss Magdalena Forsberg, som bestämde sig för att sluta. Tronföljden var tryggad.

Pichler och Olofsson hade samma täta och fruktansvärt krävande samarbete som tysken och ”Magda” hade – men med en skillnad: ”Aco” tränade ännu hårdare.

Fakta: Anna Carin Zidek

Född: 1 april, 1973 i Sveg
OS- och VM-meriter:
VM 2010: Brons i mixedstafett
VM 2009: Silver i mixedstafett
VM 2007: Guld i mixedstafett, Silver i sprint, Brons i jaktstart
OS 2006: Guld i masstart: #ljud=191164# + Silver i sprint
VM 2005: Silver i masstart
Världscupsegrar: 12 individuellt och 3 i stafett.
Kuriosa: Morfar hette Harry Silver och var militärvärldsmästare i patrulltävlan, där en form av skidskytte ingick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".