Cologna kan vinna touren.
Längdskidor

Dario Cologna är vinterns längdsensation

Dario Cologna är vinterns raket i skidvärlden. Nu är han på väg att göra en Kalla. Schweizaren leder Tour de ski inför helgens avgörande.

Dario Cologna har ännu inte fyllt 23 och tillhör samma generation längdskidåkare som Marcus Hellner och Petter Northug. Medan Hellner slog till med sin första världscupseger i hemmaspåren i Gällivare i november, så har Northug redan etablerat sig som en toppåkare.

Colognas genombrott har kommit i december - och inte minst i Tour de ski. Med resultatraden 2-6-8-15-5 har han lagt sig först. Ryssen Vassilij Rotjev, norrmännen Eldar Rönning och Petter Northug och tysken Axel Teichmann är alla inom en minut avstånd.

Exploderade före jul
Charlotte Kalla hade aldrig tagit en världscupseger innan hon vann Tour de ski förra året. Dario Cologna har en liknande bakgrund. Han gjorde debut i världscupen i november 2006. Första gången han lät höra talas om sig utanför den innersta kretsen var när han kom fyra i prologen i världscupfinalen förra våren.

Explosionen kom strax före jul - andraplats på 30 km fritt i La Clusaz och fjärde plats i sprinten i Davos den 14 december, efter snabbaste kvaltid.

Cologna har dock två svettiga uppgifter kvar i Val di Fiemme, Italien, om han ska lyckas kopiera Kalla i Tour de ski. Två mil klassiskt på lördagen, följt av den spektakulära fristilsavslutningen uppför slalombacken Alpe Cermis på söndagen.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".