alpint

VM i fara för Markus Larsson

Alpine stjärnan Markus Larsson kraschade allvarligt under ett träningsåk i Wengens störtloppsbacke. Nu riskerar svensken att missa VM i februari.

Enligt de första rapporterna till TT åkte han ur i en av de sista svängarna och slogs medvetslös.

Larsson transporterades med helikopter direkt till sjukhuset, där undersökningen visade att han fått en kraftig hjärnskakning, skärsår i ansiktet och även brutit näsan.

Markus Larsson kan bli borta längre än befarat efter träningskraschen. Enligt de första rapporterna från sjukhuset talades det om ungefär en veckas vila - men det kan bli betydligt längre än så och VM i Val d’Isère i början av februari är i farozonen.

– Han har brutit näsan på ett antal ställen och har en liten inre blödning i huvudet, säger landslagsnaprapaten Ulf Ackerblad, som är på plats på sjukhuset.

– Han kommer att tvingas göra ett uppehåll på 4-6 veckor.

– Ryggen och benen har klarat sig. Han pratade i telefon nu och ville veta hur hans åkning såg ut i dag och sa att han ville köra superkombinationen på fredag, säger landslagstränaren Marko Pfeifer till Skidförbundets hemsida.

Tuff backe
Lauberhornrennen i den schweiziska skidorten är ett lika svårt som klassiskt störtlopp, en av de absolut tuffaste utmaningarna under alpinsäsongen. Men även i de övriga världscupstörtloppen är farten i de isiga backarna hög.

Olyckor är därför snarare regel än undantag, både under träning och tävling. Det vet inte minst landslagsåkaren Hans Olsson, som själv kraschade svårt i ett störtlopp i Val d’Isère för två sedan.

-Det händer på varje störtlopp man åker till. Det är riskfyllt, säger han.

-Man är van. Men det är klart att det är jobbigt när bra kompisar kraschar och särskilt när det är en lagkamrat.

Knackig säsong för de alpina herrarna:

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".