Sverige kom på nionde plats.
Skidskytte

Sveriges herrar sköt bort sig i stafetten

De svenska herrarna lyckades inte upprepa damernas pallplats när de på torsdagen körde sin sista världscupstafett inför skidskytte-VM.

Sverige - genom David Ekholm, Mattias Nilsson, Björn Ferry och Carl Johan Bergman - slutade på nionde plats, över tre och en halv minut efter segraren Norge. Totalt tretton extraskott och tre straffrundor vittnar om ett allt annat än fungerande skytte.

David Ekholm och Mattias Nilsson sköt bort sig i sista stafetten före skidskytte-VM. Frågan är om någon av dem också sköt bort sig från VM-truppen?

-Vi har sex åkare anmälda, men bara fem får åka. Så en måste bort, säger förbundskapten Staffan Eklund till TT.

Förutsättningarna fanns där. Sverige hade en andraplats från tidigare i vinter i färskt minne - men i tyska Ruhpolding på torsdagseftermiddagen saknades nerverna på skjutvallen.

Brast i ståmomentet
Det var framför allt på de två första sträckorna som Sverige bommade chanserna till en framskjuten placering.

David Ekholm drog på sig en straffrunda i det stående skyttet och andremannen, Mattias Nilsson, fortsatte i samma spår. Det blev två straffrundor i det stående skyttet för Nilsson och Sverige halkade ner ytterligare i resultatlistorna.

Då hjälpte det inte att Björn Ferry och Carl Johan Bergman sköt betydligt bättre.

Ferry och Bergman är självskrivna i det svenska stafettlaget i VM. Om de övriga två platserna är det fortsatt kamp - och i förlängningen även om en biljett till VM i Sydkorea i februari.

Utöver Ekholm och Nilsson kämpar även Magnus Jonsson och Jörgen Brink om en plats i truppen. I praktiken fyra åkare som kämpar om tre platser.

Norsk seger
I täten kämpade främst Norge och Tyskland om segern. Men inför sistasträckan hade Norge skaffat sig ett bekvämt försprång och med skidskyttekungen Ole Einar Björndalen som slutman blev det en komfortabel seger, 1.20 minuter före Tyskland och 1.43 före Österrike.

Tävlingarna i Ruhpolding fortsätter på fredagen med damsprint.

Radiosporten/TT
Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".