Referent/reporter: Mats Dahlberg

Mats Dahlberg till vardags verksam i Örebro är bland annat alpin kommentator på Radiosporten.

Alpina VM i Val d’Isere kan bli allt från ett svenskt fiasko till en jätteframgång. Och allt beror på Anja Pärson. Det är hon som avgör om vi kommer att minnas detta franska VM med glädje eller som en parentes i den svenska alpina VM-historien.

Anja har allt att försvara, men väldigt lite att vinna, om ni förstår vad jag menar. Alla medaljer från VM i Åre 2007 kan bli som ett ok, men också tjäna som en sporre.

Dom svenska chanserna i övrigt är svåra att sia om. Får Maria Pietelä-Holmner till det? Kan Frida Hansdotter skrälla? Överraskar Therese Borssén?

Vilka svenska slalomgrabbar står alla 120-130 portarna och åker fort dessutom? Och Patrik Järbyn – ständigt denne Järbyn – i en backe han säkert kan åka utantill.

Just detta med överraskningar, med snabba svar från målfållan, närbilder på glada leenden eller besvikna, tomma blickar som vi kan förmedla, är en god anledning att följa VM via radion.

Och så Torgny Svensson, Radiosportens expert, Stenmarks gamle tränare, det alpina Sveriges guru. Det är till honom många aktiva vänder sig för att söka svar, det är honom vi frågar för att få svar.

Lugnt, metodiskt och övertygande förmedlar han sina kunskaper. Väl medveten om att han varit på alla mästerskap (VM och OS) sedan mitten av 70-talet!

Ibland skojar Svensson om att han lärt åtminstone två personer att åka skidor. Ingemar Stenmark och undertecknad. Inga jämförelser i övrigt.

För när det gäller mina egna idrottsmeriter så handlar det främst om handboll snäppet under elitnivå.

Var väl med som utfyllnad på ett juniorlandslagsläger i hemstaden Örebro runt 1970, men det blev lite svårt att kombinera en elitsatsning med jobbet som sportjournalist. Först 16 år som skrivande journalist och nu inne på det 22:a på Radiosporten.

Slutade som aktiv handbollsspelare efter att ha passerat 30 och har sedan dess ägnat en stor del av fritiden åt tränarjobb. Först som handbollstränare, sedan ishockey med mina två grabbar.

En av spelarna i Elitserien är faktiskt en produkt från ett av ”mina” lag. Men sedan sex år är jag tillbaka inom handbollen och har tränat Örebro SK:s 90-tjejer med dottern, bl a. Nu coachar jag ÖSK:s utvecklingslag och gläds med vår målvakt som utsetts till bästa målvakt bland 93:orna i landet.

Om någon frågar om bästa idrottsminne så är det inte alla VM-medaljer jag upplevt som dyker upp först. Nej, att två år på raken lyckas kvala upp till en högre serie med ÖSK:s U-tjejer går utanpå det mesta.

Särskilt den gången vi åkte till en avgörande kvalmatch och hade förlorat med nio bollar hemma. Hängande skallar, förstås. Tror ni på det här? Nej. Kan ni vinna varje 10-minutersperiod i matchen med två bollar? Ja. Hur mycket är 6x2? Tolv. Vi vann med elva…

Tyvärr finns det också dåliga idrottsminnen. Mitt klart sämsta är när Ulrike Maier körde ihjäl sig i Garmisch-Partenkirchen framför ögonen på mig. Och alla minnesbilder på TV på kvällen med Maier och den 4-åriga dottern ridande på en häst sommaren innan. Jag lovar, man är inte så kaxig då.

Ändå är alpint en av mina favoritsporter. Handboll, ishockey och fotboll är andra. Men faktum är att det mesta är kul när man får uppleva framgång för någon man refererar.

Vad har du för favoritfilm, musik, bok, mat och hobby är andra frågor som alltid dyker upp när man ska berätta om sig själv. Och någon person man beundrar.

Vem jag beundrar? Min fru sedan 26 år och barnen, som stått ut med mitt jobb. Själv har jag inga bekymmer med det.

Fakta: Mats Dahlbergs journalistkarriär:
Han var tolv år gammal när han bestämde sig för att bli sportjournalist. Via en del sommarjobb under gymnasietiden på Nerikes Allehanda började han på Örebro-Kurirens sportredaktion i februari 1972, 19 år gammal. På Kuriren blev han kvar i drygt femton år varav tio som sportchef.

– Det var också där jag gjorde mina första alpina jobb, säger Mats. Åkte för A-pressens räkning på världscuptävlingar i Österrike, Jugoslavien, Italien och Frankrike redan våren 1982.

1987 började Mats på Radiosporten och från 1990 så har han jobbat som alpin reporter och bevakat flera hundra världscuptävlingar plus VM och OS.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se

Fem snabba till Mats

Favoritfilm: Ska jag gå på bio (händer vart 10:e år) så ska det vara action. Tror jag såg Livvakterna på bio senast. Annars är Säll-skapsresorna kul. Eller någon DVD från en segermatch.
Favoritmusik: I CD:n laddar jag helst Eros Ramazzotti.
Favoritförfattare: Läser Jan Guillou eller Dan Brown.
Favoritmat: Italiensk.
Favorithobby: Handbolls-tjejerna. Handboll är som schack – att lyckas överlista motståndarna med ett taktiskt drag är aldrig fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".