Välkomna till Mats Dahlbergs VM-blogg

(2 feb) Jag är en bilmissbrukare, jag fullkomligt älskar att köra bil. Så till den milda grad att jag och Torgny Svensson valde att köra bil till VM i Val d’Isere.

Sisådär 215 mil från Örebro. Medan Torgny fuskade och flög till Kastrup. Å andra sidan bor ju han i Klövsjö, så han är förlåten.

Vi gör vårt tionde alpina VM ihop. Vi har dessustom fyra olympiska vinterspel och ett antal andra alpina resor under snart 20 säsonger och har bott ihop ungefär ett år. Som ett äktenskap, alltså.

Tänkte berätta en sak från en av våra resor, OS i Salt Lake City, när vi bara hunnit kampera ihop sisådär 35 veckor.

Det var tvättdags, jag plockade ihop mina grejer och frågade Svensson, som satt i telefon (och det gör han ofta) om han hade något som skulle med. Jodå, det blev lite svettiga underställ och strumpor och ner i supertvättmaskinen som också tumlade.

Och eftersom det var USA så gick allt på nolltid. Så när det var klart tog jag mina grejer, öppnade dörren till Torgnys rum (han satt fortfarande i telefon) och sa att ”här har du, vika får du göra själv”. ”Fan”, sa Torgny. Eller, nej det sa han inte för han svär ytterst sällan. ”Det är precis som hemma, fast annan kärring...”

Så nu vet ni lite om hur vi har det här i Val d’Isere där vi lyckats komma över ett boende som kommer att göra många kollegor avundsjuka.

Nära till backen, nära till presscentrat men dessvärre med en backe som inte vår V70 lyckades besegra med dom dubbfria vinterdäcken. Tur att det finns hiss - även om vi får byta två gånger för att ta oss upp till rummen. Men utsikten är hänförande.

Och utsikterna till ett framgångsrikt VM ganska goda. Pärson, förstås. Men räkna också med någon överraskning, det brukar bli någon sådan under VM.

Inte alltid svenska, även om dom finns där i VM-historien. Wallner, Nilsson, Fjällberg, Wiberg och Järbyn har väl inte alltid varit förstahandsfavoriterna när dom tagit medaljerna.

Och det finns alltså ännu fler exempel när vi räknar med alla utländska åkare.

Om jag fick önska så vore Johan Broleius på en pall något, örebroare som han är. Eller Patrik Järbyn igen, äldst av alla på touren. Nej, förresten. ”Järs” får vänta till OS i Vancouver om ett år. Så vi låter ”Brolle” dela prispall med Jens Byggmark - någon gång ska han väl ta sig ner. Och gör han det, då jäklar.

Vi hörs!

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista