Bengt Skött om skidskytteskandalen

Precis på randen till VM skakas skidskyttesporten om av en jätteskandal.

Tre ryska landslagsstjärnor har avslöjats, och om namnen som nu läckt ut visar sig stämma är det ett fruktansvärt knäckande besked - inte bara för Ryssland.

Åtminstone jag som var på plats under längdskidåkarnas VM i Lahtis 2001 känner en kraftfull och obehaglig lukt. Det luktar Finland. Det luktar systematik. Och lukten sprider sig nu mot hela det ryska stjärnfyllda och framgångsrika landslaget.

Namnet Ekaterina Iourieva har sipprat fram. Det är ju banne mig världens bästa skidskyttedam - i kraft av att hon leder vinterns totala världscup.

Det är t ex hennes seger i masstarten i Antholz som är det sista intryck vi har med oss från världscupen in i VM. Iourieva vann både guld, silver och brons i VM i Östersund ifjol.

Hittills denna vinter har snacket runt Iourieva mest handlat om framgångarna - och nakenbilderna i en rysk tidning. Om uppgifterna i Komsomolskaja Pravda verkligen är ”pravda”, d v s sanning, har Iourieva aldrig varit mer avklädd.

Albina Akhatova nämns. Hon är sexa i den sammanlagda cupen, bara några poäng efter Helena Jonsson. Akhatova hör till dem som vunnit tävlingar denna VM-vinter.

Dmitrij Yarotjenko har för mig varit en av de mest ojämna toppidrottare jag sett. Ibland glödhet och mycket vass i både skidåkning och skytte. Men lika ofta, och framför allt i vinter, seg och slö. I vinter har han varit både 3:a och 67:a.

Det värsta är att flera från samma land avslöjas samtidigt. Det är ju det vi minns från Lahtis-VM för åtta år sedan. Då avslöjades de finländska storstjärnorna en i sänder... En i sänder... En i sänder... Myllylä, Isometsä, Kirvesniemi - ja även dagens storstjärna Kuitunen.

Flera avslöjade från samma land indikerar att det inte handlar om enskilda virrpannor som tar egna initiativ med hjälp av någon ljusskygg läkare, som i fallet Johann Mühlegg. Nej, det luktar systematik. Det känns som en genomtänkt strategi som är sanktionerad av högsta landslagsledningen.

I Lahtis lärde vi känna en helt ny dopningssubstans, kallad hemohes. Också nu i ryssfallet är det ett nytt preparat som de inblandade inte trodde skulle kunna avslöjas.

Visst, det är otroligt bra att fångstnätet är finmaskigt. Men den dominerande känslan: Jag ser nu med stor skepsis på hela det ryska landslaget inför VM.

Förutom de tre stjärnnamn som läckt ut finns ytterligare tre ryssar eller ryskor på topp-10-listorna inför VM.

Hur mycket har hela skidskyttesporten skadats?

Bengt Skött, skidskyttereporter
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista