Vem skulle vilja peka ut en spädgris

(6 feb) Hallå där!
Val d’Isere är ett riktigt skitställe. Solen vägrar lysa, snön virvlar ner så fort någon svensk ska till att åka skidor och molnen ser till att våra svenska åkare ingenting ser.

Backarna är isiga och glänser som av guld om solen någon gång skulle titta fram - i så fall alltid när fransmän, österrikare, schweizare, italienare, amerikaner, kanadensare, argentinare, tyskar, engelsmän, spanjorer eller t o m någon som har Andorra på bröstet ger sig ut för att jaga just guld.

Maten är dåligt kryddad, det är blött eller isigt eller både och på dom obefintliga trottoarerna. Vår bil går inte att köra ända upp till där vi bor, eftersom man inte får ha dubbdäck utan måste slänga på något som kallas snökedjor och alltid är omöjliga att få på. Skulle man någon gång lyckas, så är man garanterat så smutsig på armarna att jackan bara är att kasta. Och det har redan hunnit sluta snöa...

På restaurangen där vi äter har man ett jättestort akvarium med hummer, havskräftor och lite andra ospecificerade arter som man får peka på om man vill äta upp dom - barbariskt! Vem skulle vilja peka ut en spädgris och säga - honom vill jag ha, usch.

Dessutom bryter fransmännen mot lagarna och häftar ihop klorna på bestarna så att dom bara kan blänga på varandra, inte nypa av varandra vitala delar.

Bensinmacken är en automat med anvisningar på franska. Anvisningarna går att få på diverse andra civiliserade språk också, men det funkar bara i teorin. Franska är för en oinvigd lika enkelt som kinesiska och det kändes rätt bra när jag hittade ett ställe mellan dagens åk där man stod och serverade grillad korv med bröd.

Fullt med svenskar runt om och killen i grillen var dessutom svensk. Fast han hade inte stark senap, förstås. Men när en fransman klev fram och sa på engelska (nåja) ”Nåå brrääädd” så svarade min svenske hjälte. ”En korv med no bread”. Det är så man ska uppfostra dom - två civilierade språk i en och samma korta mening.

Själv har jag varit uppe i pisterna en gång, bara för att få trängas med horder av engelsmän som använder skidorna på tvären i stället för att rikta spetsarna nedåt. På så sått förser man hela byn med snö så det räcker fram till midsommar, medan det förstås blir is och vallar hela vägen ner.

Jag tog kabinbanan ner efter att ha irrat runt i den obefintliga sikten 1,5 timme. Tror ni jag fick sällskap? Icke, man fick sitta där helt själv och blicka ner från 2.800 meter och syrefattig luft mot byn 1.000 meter längre ner.

Och så är det det där med euron, dom har den valutan här. Den svenska kronan är ungefär lika svag som den svenska VM-insatsen så här långt. Så när man går ut i affärerna för att leta efter prylar att ta hem till familjen, är det bara att konstatera att vi just nu har Kalle Anka-pengar.

Men det borde gå att hitta några gratis T-shirts i drivorna. För dom engelska vikingarna i 20-årsåldern brukar ta av sig sina kläder när dom fått lite innanför västen, som då tydligen inte behövs.

Vi får se, fast det blir svårt att förklara för barnen (som ju snarast är att beteckna som vuxna) om man kommer hem med en T-shirt där det står London, Manchester eller Southhampton när man varit i Val d’Isere.

Tycker ni att jag låter bitter och uppgiven?

Nej, nej, nej - jag berättar bara sanningen om den ort som fackorganet Åka Skidor nyligen utnämnde till Europas bästa skidort. 155 pister, 89 liftar, ett veckorkort kostar 209 euro, skidåkningen börjar på 3.450 m, byn hamnar på 1.850 m och det går att åka ner till 1.550 m. Man hade OS här 1992 och Pernilla Wiberg vann OS-guld.

Och från och med nu kan det bara bli bättre. Snart kommer solen, snart kommer Pärson, Hargin, Brolenius, Maria PH, Frida och t o m ”Byggis” att visa hur man verkligen gör när man åker skidor.

Nästa vecka - nästa vecka! - då jäklar ska vi visa alla andra var skåpet ska stå. Och då kanske också euron blir billigare så man kan köpa en souvenirtröja som idag kostar nästan 700 spänn och kommer att krympa i tvätten för en spottstyver. Kanske...

Mats Dahlberg, Val d’Isere
mats.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista