"Anja är som en retad tiger"

(7 feb) Hallå där!
Det här är en nervös dag. Inte för att det kördes störtlopp för herrar och man alltid är fundersam över hur det ska gå, om någon ska bli illa skadad.

Inte för att vi inte vet hur det är med Anja Pärson och hennes
vänstra knä. Nej, mer för att jag sitter här i Val dIsere och mina handbollstjejer spelar match hemma. ÖSK-IFK Nyköping i damernas div. 3. ÖSK, laget som jag tränar och nu inte kan följa annat än på distans. Seger borta mot Nyköping med 20-16, nu är det Idrottshuset i Örebro som gäller och rapporterna talar om flera skadade spelare inför matchen. Men 9-9 i paus är okey.
 
Och med Pärson verkar det vara okey. Jag mötte Bödvar Bjerke, Pernillas sambo som är inhyrd som tränare under VM, och han nämnde ingenting alls om knäproblem. Tvärtom, Anja är som en retad tiger efter missarna i Super G och kombinationen. Enligt Bödvar är Lindsey Vonn chanslös
imorgon i störtloppet. Anja har en sjätte växel, Lindsey har bara fem. Så gör vår VM-drottning från Åre bara sitt, så sitter guldet där som en smäck. I störtlopp.
 
Det hade varit svårt att hålla tillbaka Anja idag, när träningen
ställdes in p g a att arrangörerna kört in en pistmaskin i banan och förstört den. För att få ut allt adrenalin tog Bödvar med sig Anja bort till den gamla störtloppsbacken i La Daille längre bort i dalen och körde lite friåkning. Rapporterna talar om en insats i backen som var smått otrolig. Låter lovande.
 
Och lovande rapporter från läkaren hemma också, nu leder tjejerna med 14-12 med tio minuter kvar.
 
Samtidigt som det börjat snöa här i Val dIsere. Frågan är om det verkligen blir något störtlopp imorgon. Nere i Moutiers, sju-åtta mil härifrån, har det kommit 30 cm. I Bourge St Maurice, något närmare, var det 10 cm nysnö för ett par timmar sedan. Och i Serre Chevalier, på andra sidan bergskammen och mot den italienska sidan, har det tydligen
kommit en meter. Det snöfallet är på väg hitåt.

Jag vet inte om det är bra eller dåligt. Kanske skönt för Anjas knä om det får vila någon dag extra. För snön yr ner utanför fönstret och jag drar mig för att gå ner på byn och handla något till fru och barn där hemma. Inte för eurokursen, utan för att vädret är rätt trist.
Annars var det riktigt bra under dagen. Både före störtloppet och efter. Under, däremot, drog det in moln som gjorde förhållandena orättvisa. Men Joh Kucera vann och kanske är vi på väg att få några nya ”Crazy Canucks”. Det var så dom kallades förr i tiden när Ken Read & Co var djärvare än nyttigt. Antingen krasch eller seger, inget annat räknades. Idag kraschade tre kanadicker, den fjärde vann.
Dessförinnan hann jag med ett par åk i solen och var först upp i den lift som slutar med en återvändsgata, såvida man inte är beredd att riskera livhanken i off-pisten. Det var inte jag, så plötsligt blickade jag ut över en pist bred som två motorvägar, minst, med manchestersnö och sol i ryggen. Bara att ge sig utför branten, stanna mitt i och vända sig och se bara mina egna spår. Sådant händer inte, men nu gjorde det det.
 
Och att missa en straff vid ställningen 15-15 och sedan släppa in två mål i spel sex mot fyra händer inte heller. Fast tydligen gjorde det det. Torsk mot Nyköping med 17-15, snöfall och bäste svensk på 20:e plats idag. Bara att ta nya tag.

Mats Dahlberg, Val d’Isère
mats.dahlberg@sr.se