Veronica Smedh showar.

Inget fönsterbord för Anja

(10 feb) Hallå där! Det var en ledig dag idag, som gjord för skidåkning i dom franska alperna. Men det var som förgjort i dom franska alperna.

Snön har ramlat ner i mer eller mindre samma omfattning som om man klippt sönder ett duntäcke och skakat det. Bara när man tvingas ta nytt grepp så kommer det lite mindre.

Lägg till att det blåser bortåt 40 sekundmeter på toppen och vindbyarna här nere i byn på 1840 m höjd gör att man tvingas vända sig om för att kippa efter luft om man går i motvind. Det blev alltså en innedag. Dels i lägenheten med utsikt över eländet, dels inne i affärerna på gatan där vi konstaterade att en skidjacka kunde gå losspå 10.000 kronor.

Snabbt kollade jag på strumpor i stället för ett par hundralappar. I princip ser varje affär likadan ut, men det är lite annorlunda uppställt. Så en viss variation blev det ändå.

Lunchade på en tex-mex-restaurang där en hamburgare med pommes frittes inte gick på mer än 170 kronor. Litet och trångt, men rätt gemytligt. Och det fanns några bord lediga lite längre in i lokalen när en tjej med sexton medaljer klev in och ville ha bord.

Men Anja var knappast igenkänd av den engelske krögaren, så hon förvisades ner till källaren. Hade han bara vetat så hade han nog sett till att Pärson fått bord vid fönstret för att locka in nya gäster.

Tittade förbi på dagens presskonferens för att kolla in läget med alla nyanlända teknikåkare. Veronica Smedh var en av dom, totalt oförstörd. Och det är klart, om man hittills bara har en 13:e plats i världscupen som bäst, så är man nog inte på sin vakt när journalister och fotografer vill veta ett och annat. Men ”Virre” tog kommandot när fotograferna ville ha bilder.

”Varför måste ni alltid ta så tråkiga bilder”, undrade nykomlingen och Sveriges alla pressfotografer på plats såg ut som muppar eller fågelholkar. ”Jag gör en snöängel i stället för en larvig porträttbild där man ska le” sa ”Virre”. Och det blev säkert riktigt roliga bilder.

Lika roligt ska det bli att få läsa hennes blogg. Veronicasmedh.blogg.se är adressen, Veronica med C och Smedh med just ett h på slutet. På CD:n spelas just nu R.E.M ”Bad day”, helt logiskt. Tur att det fanns en ”Virre” där i baren på svenskhotellet där presskonferenserna hålls. ”Ingen minns en fegis” sa hon också, och tänker alltså satsa allt i storslalomen på torsdag.

Däremot verkar det tveksamt med morrondagens lagtävling. Det går inte att fixa tävlingsbacken för tillfället, eftersom lavinfaran är för stor.

Tror jag byter CD och stoppar in lite italiensk Eros Ramazzotti och får känslan av sol och sommar i stället. Eller Crowded Houses ”Weather with you” kanske passar bättre. Eller ”Dont dream its over”. För det är det inte, inte än. Fem tävlingsdagar kvar. Kom igen nu Sverige, ta en medalj. Det skulle värma här i snöstormen.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".