Ekaterina Iourieva avslöjad.
skidskytte-vm

De tre ryska fuskarna har lämnat VM

De tre dopningsmisstänkta stjärnorna från Ryssland har nu officiellt fällts och lämnat VM-orten, bland annat världscupledande Ekaterina Iourieva.

Nu vill flera förbundskaptener att Rysslands vc-tävlingar i mars ska flyttas, som en protest mot det ryska fusket.

Det gäller de tävlingar i Khanty-Mansiysk som avslutar hela skidskyttesäsongen 26-29 mars, och där det helt kan avgöras vilka som vinner världscupen sammanlagt.

Tre svenskar finns bland de sex främsta i de två cuperna: Carl Johan Bergman, Björn Ferry och Helena Jonsson.

Ungefär klockan två natten till fredag svensk tid lämnade de tre ryska stjärnorna hotellet i Pyeongchang, säger till Radiosporten en välunderrättad reporter på den ryska tv-kanalen RURTV.

Medaljmeriterade fuskare
Förutom Iourieva rör det sig om den genom åren mycket medaljmeriterade Albina Akhatova, samt på herrsidan fjolårets totaltvåa i världscupen Dmitrij Jarotjenko.

Först efter VM kommer Internationella skidskytteförbundet att kunna meddela vilka substanser som påträffades i de tre ryska åkarnas dopningsprov, som togs i samband med världscuppremiären i Östersund i december.

”Kan vara toppen på ett isberg”
– Detta kan mycket väl vara toppen på ett isberg. Vi ska undersöka om inte också ledare och läkare i Rysslands skidskyttetrupp är skyldiga till dopningsbrott.

Det skulle kunna ge livstids avstängning, säger Anders Besseberg, president i Internationella skidskytteförbundet till Radiosporten.

Tidigare nyhet:

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".