"Oj, nu dags att sansa sig..."

Pyeongchang, måndag 16 februari, kl. 17.12 (koreansk tid 01.12 natten till tisdag)

I Helenas liv sent i går kväll:
Något mousserande koreanskt.
Lite chokladglass med kärestan.
Prat med en segerrusig mamma.

Insikt om att nya prispengar gör att hon kan göra sig av med den gamla ”sur-Volvon” (Ferrys beskrivning).

Ni som klickat rätt här på sajten, och lyssnat, vet redan hur fröken Jonssons liv redan förändrats.

Men nu gäller det att sansa sig. Sveriges tid i solen är nog över redan tisdag kl 6 på morgonen (sv tid). Det vore kul, men helt sensationellt, om någon i herrtrion Nilsson-Jonsson-Ekholm kilade in sig bland de tio bästa i VM:s distanslopp.

Bästa meriten i den tävlingsformen har Ekholm med en 19:e plats. Men Mattias Nilsson har högst högstanivå. Skjuter han fullt kan det bli skrällmedalj. Men jag tror inte det finns på världskartan.

På den kartan finns däremot 13 länder som alla hade åkare före bäste svensk i sprinten i lördags. Har ni sett någon liknande konkurrens (och bredd) i alpint, längd, bandy, ishockey? Det var Norge, Ryssland, Frankrike, Schweiz, Österrike, Slovenien, Slovakien, USA, m fl, m fl. Ja även Kroatien...

På damsidan finns bra VM-skidskyttar även från Litauen och Moldavien. Förutom det vi redan vet, att Tysklands stjärnor är heltidsproffs och avlönade av armén eller tullen. Svenskt VM-guld i den miljön... STORT.

Annars då...

* ”Biten 1”: Supportern med Kaiserslautern-halsduk som bor på vårt hotell och följer skidskyttet världen över i vått och torrt. Det där sista f.ö. ett passande uttryck här...

* ”Biten 2”: NRK-reportern som var ute på löptur i vår koreanska dalgång och plötsligt kände en framspringande arg hunds käft ta ett saftigt bett om hans baklår. Stelkrampsspruta krävdes. Men det tog tid - det fanns ingen på några mils avstånd.

* ”Bra fråga”: Tack, Expressen-Mats, för frågan ni kan höra i vår Pichler-intervju efter Helenas guld. ”När kom ni i kontakt med varann första gången?” Så enkelt, så intressant, så perspektivrikt mitt i ett rusigt ögonblick. In my taste.

Han Bråstedt är förresten killen med drömyrket. Han är både sportjournalist världen över och filmskribent med fribiljetter... Lucky guy...

Sist ett fromt hopp: Bliv frisk, Sofia Domeij. Krya på dig! Om det sker kan Sveriges damer ta silver efter Tyskland i damstafetten till helgen.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".