Norrmannen Björndalen är numer före sin idol Stenmark.
skidskytte-vm

Nu är Björndalen historisk

Den norske suveränen Ole Einar Björndalen har nu passerat Ingemar Stenmark i rekordböckerna.

Ole Einar Björndalen tog idag inte bara tredje raka VM-guldet i Pyeongchang, utan också karriärens 87:e seger i världscupen – en seger mer än Ingemar Stenmark nådde upp till under sin oförglömliga karriär.

Men notera att Stenmarks många VM- och OS-guldtävlingar inte räknades in i världscupen, medan däremot skidskyttets VM och OS alltid räknas in.

Även om jämförelsen egentligen haltar tycker Björndalen att han uppnått en dröm – och han hyllar Stenmark som var en stor stjärna när Björndalen själv var liten gutt.

– Jag beundrar den hunger och motivation före varje enskild tävling som Stenmark hade - och jag känner att jag fortfarande har den själv också, säger Björndalen.

Till helgen kan han tangera det han lyckades med i Salt Lake City-OS 2002, att vinna alla de fyra individuella titlarna och herrstafetten.

Men Björndalen medgav på tisdagen att han kände sig sliten och agerade defensivt, fick kämpa in skott för skott. Men trots tre bom lyckades han vinna sekundstriden på slutvarvet mot bland andra David Ekholm.

Dock är jaktstartsguldet, närmast före ryssen Maxim Tjoudov, inte hundraprocentigt säkrat. Björndalen och tio andra körde ju egentligen fel direkt efter start på söndagen.

Det ryska protesten ogillades av Internationella skidskytteförbundet, men det ryska förbundet anser fortfarande att norrmannen bröt mot reglerna och har fört denna kontrovers till CAS, idrottens skiljedomstol i Lausanne, där den slutliga domen lär komma först i vår.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".