För högt blodvärde stoppar Britta Norgren i VM-premiären.
Skid-VM

Norgren får inte starta i VM-premiären

Britta Norgren får inte starta i torsdagens premiär över 10 km klassiskt vid skid-VM i tjeckiska Liberec. Hon har för högt blodvärde och inte får tävla fram till på lördag.

Blodtestet gjordes av det Internationella Skidförbundet (Fis) på tisdagskvällen och Norgren stängs av i enlighet det gällande regelverket.

Norgren hade varit magsjuk, vilket landslagsledningen tror är orsaken till att hon överskred gränsvärdet. Norgrens prov visade 160 och 161 gram per liter. Gränsvärdet är 160 gram per liter.

– Eftersom Britta redan i utgångspunkten har relativt högt blodvärde och blodtestet dessutom inföll precis när hon drabbats av magsjuka var risken uppenbar att hon skulle hamna på gränsen i Fis-kontrollen som samtliga tävlande går igenom, säger landslagsläkaren Magnus Dyborn enligt ett pressmeddelande.

Högt blodvärde - de blodkroppar som bär syret i kroppen - kan vara en indikation på bloddopning, även om det svenska lägret inte har några sådana misstankar mot Norgren.

– Det som skett är naturligtvis tråkigt. Men vi har också sett att systemet fungerar, det vill säga att blodtester görs och att regelverket efterlevs till 100 procent. Vi har heller ingenting att dölja. Det som skett är olyckligt, inte minst för Britta som får avstå tävlande i VM fram till och med lördag då ett nytt blodtest ska tas i Liberec, säger Magnus Dyborn.

Landslagschefen Gunde Svan håller med:

– Från svenskt håll har vi varit ledande i antidopningsarbetet och ivrigt förespråkat hårdare tag för att idrotten ska bli så rättvis som möjligt. Det vi fått uppleva i dag är hårdare tag vad beträffar blodtester. Men det finns mer att göra och vi vill medverka till en utveckling i det arbete som professor Bengt Saltin leder i idrottsvärlden, säger Svan.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".